Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorenje izložbe Cvjetovi koji vječno cvatu

14.10.2021.

14:34

Autor: Marko Kolić

Foto: Marko Kolić

Foto: Marko Kolić

Foto: - / -

U osječkom Muzeju Slavonije svečano je otvorena gostujuća izložba Etnografskog odjela Muzeja Janus Pannonius u Pečuhu koja donosi izbor iz ostavštine sestara Tereze i Julie Zsolnay. U sklopu ove etnografske kolekcije izloženi su neki najstarijih predmeta iz zbirke slavne pečuške obitelji.

Cvjetovi koji vječno cvatu – izbor iz ostavštine sestara Tereze i Júlie Zsolnay naziv je gostujuće izložbe pečuškog Etnografskog odjela Muzeja Janus Pannonius o obitelji Zsolnay i njihovim vezama s narodnom umjetnošću, o etnografskoj kolekciji Tereze Zsolnay, o vrijednostima narodnih motiva u primijenjenoj umjetnosti i o jednoj iznimnoj cjelini predmeta: Kapice – najstariji predmeti iz zbirke Zsolnay.

Naslov "Cvjetovi koji vječno cvatu" simbolizira trajnu vrijednost narodne umjetnosti. Fokus izložbe usmjeren je na tekstilne i vezane, večinom cvjetne motive koji ukrašavaju kapice kakve su žene nekada davno nosile na svojim glavama kao izričaj ženstvenosti. Same sestre Zsolnay, Tereza i Júlia, iza sebe su ostavile značajnu povijesnu baštinu jer su tijekom svog života prikupljale i preslikavale ove kapice, većinom zbog njihove estetske vrijednosti. Zahvaljujući tome, u njihovoj se zbirci nalazi oko 10.000 predmeta, koji vjerno prikazuju nekadašnji život i materijalnu baštinu Mađara, ali i bogatstvo narodnog stvaralaštva. 

Autor izložbe i viši kustos Etnografskog odjela Muzeja Janus Pannonius Isván Burján ispričao je kako je obitelj Zsolnay od velikog značaja za Pečuh, ali i za Srednju Europu, pa i Europu u cjelosti. Dvije sestre Zsolnay su od 1870-te godine prikupljale, oslikavale i sistematizirale tekstile i ženske kapice sa zanimljivim motivima kako bi ih preslikavale na keramiku koju je obitelj izrađivala. Unatoč tome što su to činile iz strasti prema umjetnosti, njihova kolekcija danas nosi ogroman etnografski značaj jer je njome sačuvan djelić tadašnjeg života. U Muzeju Janus Pannonius danas se nalazi desetak tisuća prikupljenih predmeta, od komada tekstila do keramike i ručnih radova.

Ova je građa 1949. godine dospjela u pečuški Etnografski muzej, kada ju je Margita Mattyasovszky-Zsolnay dala na pohranu muzeju, čime je stvoren temelj jedne od najvećih zbirki narodnog tekstila u Mađarskoj.

Ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling rekao je kako je ova Izložba višestruko važna jer Muzej Slavonije nakon dugo vremena ponovno upostavlja suradnju s Muzejom Janus Pannonius. Također je zanimljivo što etno motive koje su sestre Zsolnay prikupljale i oslikavale na keramiku možemo pronaći i na našem području, primjerice na narodnim nošnjama iz Aljmaša. Nadovezao se kako tvornica Zsolnay ima dugu tradiciju i izuzetnu vrijednost, a njezine same početke prikazuje i ova izložba.

Posjetitelji će izložbu u osječkom Muzeju Slavonije moći pogledati do ožujka 2022. godine.

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.