Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorenje obnovljenog prizemlja "Supera"

04.04.2016.

11:24

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prvoj fazi preuređenja poznatog osječkog trgovačkog centra za kupce je otvoreno prizemlje objekta. Uloženo je oko 6 milijuna eura, a uz novu klimatizaciju i temeljito preuređen prostor, investitori kažu da će "čuvati stari duh "Supera" kao omiljenog okupljališta Osječana". .

U prvoj fazi u funkciji će biti prizemlje centra u kojemu je smješteno nekoliko poznatih brandova, a otvorenje ostalih dijelova centa očekuje se tijekom slijedećoh mjeseci. U Osijeku je Supermarket svečano otvoren 26. listopada 1967. godine i do požara iz 1982. bio je jedna od najvećih robnih kuća u tadašnjoj Jugoslaviji. Površina objekta bila je 10 650 četvornih metara. Osječki Supermarket imao je 24 000 raznovrsnih artikala koje je prodavalo 300 trgovaca. Godinama je Super bio središnje mjesto kupovine za mnoge Osječane. Ljubljanske tvrtke Modna hiža i Emona, prva kao trgovac tekstilom, a druga prehrambenim artiklima, odlučile su u Osijeku, na području gdje su tada bili vrtovi, dobrim dijelom u vlasništvu i sada postojećeg Kapucinskog samostana sagraditi robnu kuću. Za arhitekta je određen ljubljanski arhitekt i urbanist Milan Mihelič, danas član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Za ovaj je projekt poslije dobio i nekoliko prestižnih nagrada struke. Mihelič je projektirao i Super nakon požara, ali i danas je ovaj gotovo devedestgodišnjak aktivno konzultiran oko novih arhitektonskih zahvata na njegovom “djetetu”. 

Požar je buknuo 9. ožujka 1982. godine zbog kratkog spoja na rasvjetnom tijelu u podrumu. Akcija lokaliziranja požara trajala od primljene dojave u 10.45 do 15 sati, a samo gašenje vatrene stihije do 18 sati. Splet nepovoljnih okolnosti završio je velikom materijalnom štetom. Vatrogasci nisu uspjeli spasiti veći dio robe u podrumskim prostorijama i prizemlju budući da je vatrogascima pristup bio gotovo nemoguć. Stoga je za nekoliko sati u vatrenoj stihiji nestala jedna od najvećih robnih kuća u Osijeku i okolici. Zbog moguće pojave povremenih požara vatrogasci su dežurali cijelu noć. U akciji gašenja požara Supermarketa sudjelovalo je 38 vatrogasnih kola, šest agregata s više od 240 vatrogasaca. 

Gradnja nove robne kuće u Blok centru, novog Supera, počela je tek u proljeće 1984., nakon integracije ljubljanske Modne hiže i osječkog Slavonija tekstila. Najveća izmjena u odnosu na prvotni izgled objekta bila je u tome što je odlučeno da se iskoristi i podrumski prostor, koji je nekada bio samo skladište. Tako je jedno vrijeme ondje bio pokušaj da se otvori velika pivnica, pa se onda ustalio trgovački maloprodajni lanac. Nakon pretvorbe i privatizacije devedesetih godina, djelatnost lokala u trgovačkom centru polako se gasila, a posljednji zakupci iseljeni su iz Supera u kolovozu 2012. godine.

/ pri izradi web članka korišten materijal iz Glasa Slavonije/

 

 
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.