Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorenje spomenika Žarku Kaiću krajem kolovoza

19.07.2019.

14:13

Autor: Željko Kovačević

Idejno rješenje spomenika Žarku Kaiću

Idejno rješenje spomenika Žarku Kaiću

Foto: - / -

U kružnom toku, na ulazu u Brijest, kod Osijeka, iz smjera Antunovca, na mjestu gdje je 1991. poginuo snimatelj Hrvatske radio televizije Žarko Kaić, svečano će krajem kolovoza biti otkrivena skulptura sa spomen obilježjem.

Među dvanaest radova pristiglih na temelju javnog poziva za dostavu prijedloga idejnoga kiparsko-arhitektonskoga rješenja spomen-obilježja poginulom snimatelju Hrvatske radiotelevizije, Osječaninu Žarku Kaiću, izabran je onaj  arhitekata Bernarde i Davora Silova te profesorica umjetnosti Božica Dee Matasić.
Kaić je poginuo tijekom Domovinskoga rata, krajem kolovoza 1991. godine, snimajući prolazak tenkova kroz Brijest, u blizini Poligona C, a ubijen je mecima iz vojnoga transportera. Odabrano idejno-kiparsko rješenje bit će postavljeno unutar otoka u kružnom toku na južnom ulazu u Brijest, a spomen obilježje van njega

"Spomenik će svečno biti otvoren 28. kolovoza, na obljetnicu pogibije Žarka Kajića, uz izravano javljanje u podnevnom Dnevniku Hrvatske televizije", rekla je Jagica Cvrk, predstojnica Ureda glavnog ravnatelja HRT-a i voditeljica projekta. 

"Sama tematika natječaja navela nas je na to da pokušamo prikazati klasičan 4:3 kadar u tom dramatičnom trenutku, u pokretu, i padu. On je djelom ukopan u humak koji će se izdići u sredini kružnog toka. Taj se kadar može doživjeti i kao svojevrsni slavoluk, ali i kao kvadrat sam po sebi, kao jedan od prepoznatljivih simbola Hrvatske. Moram dodati da mi je to veliko zadovoljstvo i velika čast.", rekla je koautorica projekta profesorica Božica Dea Matasić.

Na spomeniku će biti i QR code s kojim će se moći „ući” na stranicu Hrvatske radio televizije gdje će se nalaziti svi podaci o Žerku Kajiću i ostalim djelatnicima (Gordan Lederer, Đuro Podboj, Nikola Stojanac, Željko Ružičić, Branimir Polovina i Siniša Glavašević) poginulima u Domovinskom ratu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.