Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoreno 20. Osječko ljeto kulture

30.06.2020.

09:57

Autor: Radio Osijek / Hina / IF

foto: OLJK / Marin Franov

foto: OLJK / Marin Franov

Foto: - / -

Dokumentarnim filmom “20 godina Osječkog ljeta kulture” redatelja Borisa Šepera te koncertom Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora otvoreno je 20. Osječko ljeto kulture. U 10 dana ponudit će 46 programa.

Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš na otvorenju je zahvalila svima koji su proteklih 20. godina gradili OLJK, "svim ustanovama u kulturi i pojedincima, umjetnicima i svima koji su dali svoje vrijeme, znanje, iskustvo, kreativnosti i entuzijazam u stvaranju ovako lijepe priče o gradu Osijeku, te vjernoj publici koja živi kulturu u Osijeku".
S obzirom na to da se jubilarni 20. OLJK održava u okolnostima epidemije koronavirusa, Gamoš je kazala kako se organizatori strogo pridržavaju svih uputa epidemiologa.
"U parteru i na tribini drži se propisani razmak, na ulazu se provodi dezinfekcija ruku, svatko od posjetitelja dobit će zaštitnu masku, i iznimno ozbiljno smo shvatili svoju odgovornost kao organizatori", istaknula je Gamoš.
Redatelj filma "20 godina Psječkog ljeta kulture" Boris Šeper pojasnio je kako autori nisu htjeli napraviti samo klasični presjek predstava i događanja u proteklih 20 godina, već su napravili film koji pokazuje zašto je OLJK bitan za razvoj kulture na ovome području, i koliko utječe na kulturu općenito u Hrvatskoj. Istaknuo je kako su u filmu zastupljeni brojni umjetnici - od kazališnih, multimedijalnih, filmskih te redatelji pojedinih projekata, ocijenivši kako je OLJK iznimno napredovao u 20 godina.
Do 8. srpnja u organizaciji i produkciji Grada Osijeka ovogodišnji OLJK  publici će ponuditi 46 programa programa iz područja kazališne, glazbene, koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti koji će se odvijati na 15 lokacija u gradu.
Za organizaciju priredbe Grad Osijek, Ministarstvo kulture i sponzori izdvojili su 1,26 milijuna kuna.

Nakon svečanog otvorenja, 20. Osječko ljeto kulture nastavlja sa svojim programom. Večeras počinje Knjigom u pleksus, književnom tribinom u produkciji Matice hrvatske Osijek. Na prvoj večeri ove književne tribine čekaju nas autori Julijana Adamović i Damir Karakaš. Knjigom u pleksus počinje u 18 sati u prostoru Gradske i sveučilišnje knjižnice u Osijeku. U 20 sati otvara se Međunarodno studentsko biennale u prostoru Galerije Knifer (u Istarskoj ulici u kompleksu Eurodoma). Biennale svojim programom podiže razinu i postavlja standard umjetničke vrijednosti tijekom studija te priprema studente za daljnje samostalno djelovanje u polju umjetnosti i kulture.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.