Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoreno novo reciklažno dvorište u Bilju

02.11.2020.

14:39

Autor: Krunoslav Inhof

foto Krunoslav Inhof

foto Krunoslav Inhof

Foto: - / -

Reciklažno dvorište u Bilju, koje se nalazi na kraju Dunavske ulice, od danas je otvoreno svim korisnicima baranjske "Čistoće". Odlagati se može čak 48 vrsta otpada, a za neke od njih moguće je dobiti i tzv. okolišni poticaj.

Ukupna vrijednost radova na izgradnji Reciklažnog dvorišta je gotovo 5 milijuna kuna, s Ministarstvom je potpisan ugovor na 4,3 milijuna kuna, a sredstvima Europske unije sufinancirani su s 3 i pol milijuna, istaknuo je načelnik Općine Bilje Željko Cickaj: "Put je bio dosta dug, a od same ideje do realizacije prošlo je dvije godine. Kako bi se završili radovi Općina je morala izdvojiti dio novca iz svog proračuna, a riječ je o 500.000 kuna. Nisu samo građevinski radovi ono što obuhvaća projekt već su tu i edukativne aktivnosti usmjerene prema Dječjem vrtiću i Osnovnoj školi, a radit ćemo i dvojezične brošure. Danas smo ovdje, zahvaljujući suradnji s resornim Ministarstvom ispunili smo svoju zakonsku obvezu. Zaista želim vjerovati da će svi stanovnici Općine Bilje sada naći mjesto gdje će na ekološki prihvatljiv način zbrinuti sav svoj otpad jer ćemo tako izbjeći sve što smo do sada imali, a to su divlji deponiji. Općina Bilje je jedna turistička Općina u sklopu koje se nalazi i PP Kopački rit i mislim da je ovo dodana vrijednost svemu što smo radili i nadam se da će biti prepoznato od strane stanovnika", rekao je Cickaj.

Direktor Baranjske čistoće Damir Paulić dodao je kako novootvoreno Reciklažno dvorište u Dunavskoj ulici može zaprimiti 48 vrsta otpada, a za neke od njih moguće je dobiti i tzv. okolišni poticaj, odnosno financijsku naknadu: "Naši korisnici mogu sve vrste otpada donijeti ovdje besplatno, a mi još njima isplaćujemo poticajnu naknadu za primjerice, staklo, metal, papir i plastiku. Što građani donesu više tih vrsta otpada, mogu si više umanjiti iznose računa, a moguće je čak i dobiti novaca ako količina poticajna naknada premašuje iznos mjesečnog računa. Na taj se način želi građane motivirati na ekološko odlaganje otpada u reciklažnom dvorištu, u kojem, je moguće plaćati račune bez naknade. To se odnosi na grobnu naknadu, gospodarenje otpadom, vodovod, komunalnu naknadu, dimnjačarske usluge, vrtiće i sve ostale koji su u tom sustavu", rekao je direktor baranjske "Čistoće" Damir Paulić i dodao kako završetkom ovog Reciklažnog dvorišta tvrtka sada upravlja s 11 reciklažnih dvorišta, 5 fiksnih i 6 mobilnih.

Otvorenju je nazočio i osječko-baranjski dožupan Petar Lagator koji je istaknuo kako je Osječko-baranjska županija među najuspješnijima u Republici Hrvatskoj je po izgradnji i realizaciji ovakvih projekta, te kako ih je, bez danas otvorenog, ukupno 40.

Radno vrijeme Reciklažnog dvorišta u Bilju je svakog radnog dana od 8 do 17 sati, a subotom od 8 do 13 sati, dok je u slučaju veće količine otpada moguće dogovoriti zbrinjavanje i izvan radnog vremena.

Galerija
foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-
foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Krunoslav Inhof, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.