Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoreno osječko putničko pristanište na Dravi

30.03.2021.

12:27

Autor: Hina / Radio Osijek

foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof

foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Foto: - / -

Pristanište za putničke brodove otvoreno je u utorak u Osijeku, a predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković istaknuo je tom prigodom kako je to projekt koji oplemenjuje nautičku i turističku ponudu Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

Prema podatcima osječke Lučke uprave, projekt je vrijedan 13,8 milijuna kuna, u cijelosti je financiran iz državnog proračuna, a omogućit će razvoj riječnog turizma na Dravi. Premijer Plenković je na svečanosti otvorenja istaknuo kako će novo pristanište omogućiti da dolazak turista kruzerima na ovo područje bude još kvalitetnije i pristupačnije, sa standardima koji postoje u drugim zemljama, koje su domaćini riječnog turizma. Smatra kako ovakvi projekti potvrđuju opredjeljenje Vlade, još od 2016. godine, da se Slavoniji treba pomoći odmah, a što je vidljivo iz iz Projekta "Slavonija, Baranja i Srijem", u kojem je, od predviđenih  18,7 milijardi kuna do sada ugovoreno 17,5 milijardi kuna: "Realizacija projekta ide dobro, a Osječko-baranjska županija dokazala se povlačenjem sredstava EU fondova, jer je u mandatu ove Vlade ugovorila projekte vrijedne 5,6 milijardi kuna, i po tome je jedan od lidera u cijeloj Hrvatskoj", poručio je premijer Plenković. Pozdravio je realizaciju strateških projekata u Slavoniji, poput međunarodnog prometnog 5C koridora, i izgradnje regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Osijeku, koji će "dati dodanu vrijednost prodajnoj cijeni naših poljoprivrednih proizvoda".

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je da će novo putničko pristanište "utjecati na razvoj nautičkog turizma u Osječko-baranjskoj županiji, ali i cijeloj Slavoniji", jer novo pristanište omogućava istovremeno prihvaćanje više putničkih brodova: "Do 2020. godine riječna krstarenja su bila najbrže rastući sektor turističke industrije, a 2019. godine na pristaništima na Dravi i Dunavu došlo je 589 riječnih kruzera, s više od 60 tisuća putnika. Situacija je prošle godine promijenila, ali s obzirom na to da će procijepljenost građana, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire, donijeti bolja vremena, vjerujem da su ova ulaganja bitna", istaknuo je Butković.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je da će ta investicija "unaprijediti turističku ponudu i turističku vidljivost Osijeka i Županije".

Ravnatelj osječke Lučke uprave Goran Dijanović istaknuo je da je osječko pristanište "jedino pristanište na Dravi za prihvat putnika na međunarodnim riječnim krstarenjima", a dovršetkom projekta stvoreni su svi preduvjeti za siguran prihvat putničkih brodova, iskrcaj i ukrcaj putnika, ne samo za riječne kruzere, nego i za manja turistička i izletnička plovila.

Nakon otvorenja putničkog pristaništa, premijer Plenković razgovarao je sa županom Ivanom Anušićem, a zatim nazočio uručenju ugovora iz mjera Programa ruralnog razvoja za korisnike iz te Županije.

Galerija
foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof, Foto: -/-
foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.