Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvoreno svjetsko natjecanje programera

18.02.2023.

12:42

Autor: HRT Radio Osijek

Okupljanje sudionika

Okupljanje sudionika

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

U Osijeku je otvoreno sedmodnevno natjecanje programera. Domaćin kampa najboljih svjetskih programera je Odjel za matematiku Sveučilišta u Osijeku. Sudjeluje više od sto natjecatelja iz dvadesetak zemalja, a dio on-line putem platforme. 

Osijek Competitive Programming Camp - OCPC naziv je kampa koji će u sljedećih desetak dana okupiti najbolje svjetske programere natjecatelje iz dvadesetak zemalja. Dio natjecatelja sudjelovat će putem online platforme. Natjecanje je ekipno odnosno timovi predstavljaju sveučilišta sa kojih dolaze. Kamp ima edukativni karakter odnosno simulira sliku pravog natjecanja. "Svakodnevno će natjecanje biti podijeljeno na dva dijela", rekao je organizator profesor Domagoj Matijević. "U prvom dijelu održavaju se predavanja i natjecanja, a u drugom dijelu se analizira napravljeno. Velika je stvar što je osječko Sveučilište organizator ovakvog okupljanja. Mi nažalost trenutačno nemamo kvalitetu s kojom bi mogli nastupiti u svjeskom vrhu programera, no kroz nekoliko godina nadam se da hoćemo", zaključio je Matijević.

No Hrvatsku će ipak prdstavljati tim programera sa zagrebačkog sveučilišta. Jedan od njihovih članova Patrick Pavić istaknuo je da su ovakva okupljanja "odličan uvod u naprednije programiranje", a govoreći o hrvatskom obrazovnom sustavu i potpori koji on pruža rekao je "da je jedan od boljih u Europi", te istaknuo da bi se podjednako u razvijanje izvrsnosti trebali uključiti preostale hrvatske regije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.