Hrvatski radio

Radio Osijek

Ove godine 43 prvašića manje nego lani

09.09.2019.

11:43

Autor: Željka Bačić

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: - / -

U Gradu Osijeku danas je u školu krenulo 886 prvašića, 43 učenika manje nego lani. U Osnovnoj školi Svete Ane zadovoljni su jer ove školske godine imaju razred više s ukupno 70 učenika u tri odjeljenja.

U svakoj osnovnoj školi danas je svečano jer krenula je nova generacija prvoškolaca koja će učiti u skladu s kurikularnom reformom. U Osnovnoj školi Svete Ane pozdravila ih je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš istaknuvši kako je na području Grada u osnovnu školu ove godine krenulo  7.311 učenika, od toga 886 ih ide u prvi razred. Dodala je kako je 43 prvašića manje nego lani, ali da to ne treba zabrinjavati. "Učitelji su naše zlato i trebamo im zahvaliti, jer i pred njima je velik izazov, početak kurikularne reforme" - rekla je Žana Gamoš i zamolila sve, od učitelja do roditelja, da se od prvog dana škole krene lagano, da se ne brinemo previše, da taj stres koji nose odrasli ne prenosimo na djecu, jer "njima je svejedno hoće li sve knjige imati za tjedan ili za 2 tjedna". Dodala je kako se nada da će svim prosvjetnim djelatnicima biti povećane plaće. Ravnateljica Osnovne škole Svete Ane Emina Šinka zadovoljna je budući da je u toj školi u prvi razred upisano 70 djece u tri odjeljena ( lani ih je upisano 42 ). Zaposlili su i jednu učiteljicu koja je, na žalost, bila tehnološki višak u drugoj školi gdje je djece manje. Istaknula je kako je krenula Škola za život te da će sve postupno biti "na svom mjestu". I roditelji su naglasili kako očekuju značajne promjene, da svako dijete ima dužnu pažnju te da im novi način ocjenjivanja može biti dobra motivacija za učenje. Svjesni su da za sve treba vremena i  strpljenja.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.