Hrvatski radio

Radio Osijek

Ove godine 600 milijuna kuna za energetsku obnovu kuća

03.03.2015.

14:15

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i dikrektor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Miler predstavili su danas u Osijeku čelnicima gradova i općina četiri programa zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. U te će programe Hrvatska ove godine uložiti 600 milijuna kuna.

Četiri programa odnose se na energetsku obnovu obiteljskih kuća te višestambenih, komercijalnih i javnih zgrada. Za to je do sada ova Vlada uložila 20 milijuna kuna, a u višestruku uštedu energije i novca bit će uloženo čak 600 milijuna kuna samo ove godine, izjavio je ministar Mihael Zmajlović. Program obnove višestambenih zgrada je u tijeku i upravitelji zgrada trebaju se javiti u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a krajem ožujka kreće natječaj za obiteljske kuće, kaže direktor fonda Sven Miler. On očekuje kako bi se ove godine moglo prijaviti više vlasnika kuća nego prošle godine, a osigurano je dovoljno novca za 10 tisuća objekata. Podsjećamo, državni novac omogućuje vlasnicima koji ulažu novac u energetsku učinkovitost svojih stanova i kuća ili određene projekte u zaštiti okoliša povrat između 40 i 80 posto uloženog novca. 

Zmajlović je dodao kako će 600 milijuna kuna Fonda za zaštitu okolišta potaknuti zapravo 1,5 milijardu kuna ulaganja jer će se povećati obujam poslova lokalnih građevinskih tvrtki i nova zapošljavanja, a ugrađivat će se uglavnom hrvatski proizvodi. 

Od 555 jedinica lokalne samouprave, izjavio je ministar Zmajlović, prošle se godine na natječaj Fonda javilo samo njih 180 i zato će vlasnici obiteljskih kuća povrat novca za obnovu pročelja i ugradnju stolarije i slične poslove tražiti izravno u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Iako je bilo predviđeno kako će prošle godine biti podignuta energetska učinkovitost čak 10 tisuća stambenih objekata, novac ministarstva zaštite okoliša iskoristilo je tek 1.500 vlasnika. 

Na kraju je istaknuto kako je svako ulaganje u energetsku učinkovitost zgrada isplativo, a država ovim programima omogućuje da se ulaganje isplati što prije. Nakon susreta s čelnicima grada Osijeka i jedinica lokalne samouprave u Osječko-baranjsoj županiji ministar Zmajlović je sa Svenom Milerom, direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao i na javnoj tribini u sjedištu Gradske četvrti Gornji grad u Osijeku. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.