Hrvatski radio

Radio Osijek

Ovisnica napala liječnicu jer je predugo čekala

02.08.2016.

14:25

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj sve su češći napadi na liječnike. Prema podacima Hrvatske liječničke komore za 2014. zdrastvene su ustanove prijavile 794 slučajeva verbalnog i 122 slučaja fizičkog nasilja .

Novi napad na liječnicu u ambulanti obiteljske medicine - ovaj put u Osijeku. Liječnicu je gušila ovisnica koja je smatrala da predugo čeka izdavanje recepta za lijek. Napadačica iz Osijeka je privedena. Koordinacija udruga obiteljskih liječnika pozvala je ministarstvo, Liječničku komoru i domove zdravlja da osiguraju normalne i sigurne uvjete za rad, te pozivaju na izdvajanje skrbi o ovisnicima u posebne centre.

Najnoviji napad se, kazao je ravnatelj osječkog Doma zdravlja Miroslav Sikora, dogodio u nedjelju poslijepodne: "Liječnicu je tijekom dežurstva napala liječena ovisnica s kojom je otprije bilo problema. Naravno da je liječnica u šoku i na bolovanju, a od Doma zdravlja dobit će svu pravnu pomoć. Bit ćemo prisiljeni uvesti zaštitarsku službu i tijekom dana u dežurstvima, a očigledno je da ovakav model rada s liječenim ovisnicima nije dobar. Zbog toga smo poslali dopis HZZO-u da se razmotri ovaj model i možda pronađemo neko drugo rješenje", rekao je Sikora i predložio da se terapije liječenim ovisnicima daju putem Centra za ovisnosti ili u nekoj posebnoj ambulanti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.