Hrvatski radio

Radio Osijek

Ovo je bolest od koje niti jedna žena ne bi smjela umrijeti

21.01.2023.

12:53

Autor: HRT Radio Osijek

Dan mimoza Osijek

Dan mimoza Osijek

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Iako se posljednjih nekoliko desetljeća broj oboljelih od raka vrata maternice u razvijenim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, smanjuje, on je još uvijek je na visokom četvrtom mjestu po učestalosti i smrtnosti kod žena diljem svijeta. To je, kako se moglo čuti na obilježavanju 16. Dana mimoza u Osijeku, poražavajuće, jer radi se o bolesti od koje niti jedna žena ne bi smjela oboljeti niti umrijeti. 


Velik je ovo javnozdravstveni problem, ne samo u Hrvatskoj već u čitavoj Europi, ali problem je ovo za koji imamo rješenje i znamo tko je kriv za ovu bolest, poručio je na tradicionalnom obilježavanju ovog dana na Trgu Ante Starčevića tajnik Gradske lige protiv raka dr. Nikola Kraljik. Sam istok Europe ima najporažavajuće brojke u europskim prilikama – najveću pojavnost ove bolesti i najveću smrtnost. Hrvatska je nekakva tampon zona, mi smo zemlja umjerenog rizika, dok zapadne zemlje, koje puno kvalitetnije i puno predanije rade taj posao, imaju nisku stopu obolijevanja i nisku stopu smrtnosti. U Osječko-baranjskoj županiji na ovom se problemu intenzivno se radi već dva desetljeća, te se trenutačno OBŽ po broju oboljelih nalazi na nacionalnom prosjeku, ali brojke preminulih i dalje su zabrinjavajuće. Brojke variraju od 2-3 smrtna slučaja godišnje, do čak 12 koliko smo imali 2020. godine. To je poražavajuće jer je ovo bolest od koje niti jedna žena ne bi smjela oboljeti, a kamoli umrijeti, kaže dr. Kraljik te dodaje kako su upravo zato ovakve javnozdravstvene akcije iznimno bitne - kako bi se podigla svijest javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije i ranog otkrivanja ove zloćudne bolesti. 

Dan mimoza Osijek

Dan mimoza Osijek

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Važnost cijepljenja


Poseban naglasak stavlja se na preventivne preglede koji su, kako dodaje Kraljik, nešto s čime žene moraju živjeti cijeli svoj život, od najranije mladosti, pa do kasne pozne dobi, ali jednako je tako bitno i cijepljenje, ne samo djevojčica već i dječaka, protiv HPV virusa, jer se na taj način može do 90% smanjiti pojavnost ove bolesti.  I niskorizični tipovi HPV-a mogu izazvati 6-8 tipova karcinoma. Od 2015. godine, od kada je cijepljenje dostupno i besplatno za učenice i učenike osmih razreda, postotak procijepljenih podigli smo s 20% na 40% na području čitave županije, a u gradu Osijeku taj postotak se penje i na 50%. Ohrabruje da bi se s podacima iz 2022. godine mogli približiti i brojci od 60% procijepljenih što bi nas dovelo na razinu vioskorazvijenih zemalja gdje je svijest o prevenciji puno veća, poručio je dr. Kraljik dodavši kako će uskoro mogućnost cijepljenja protiv HPV virusa biti dostupna za učenice i učenike već od 5. razreda osnovne škole.

Tajnik Gradske lige protiv raka dr. Nikola Kraljik

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.