Hrvatski radio

Radio Osijek

"Ovo nije laka bolest"

10.04.2020.

20:21

Autor: Radio Osijek//TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

Predstojnica Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a dr. Ljiljana Perić, koja je, kako je objavljeno sredinom tjedna, među oboljelima od COVID-a 19, u razgovoru za Radio Osijek je izjavila kako se osjeća bolje. Svima je poručila - ovo nije laka bolest, slušajte odluke Stožera i ostanite doma.

"Bolje sam, nemam temperaturu. Protekli su dani bili praćeni temperaturom, zimicama, slabošću. Mogla bih samo konstatirati da je bolest vrlo teška i poručiti svim vašim slušateljima da se drže svojih kuća i kada im je teško, neka se oslone na svoje zdravlje. Bolest nije laka", rekla je doktorica Perić, koja je, kako kaže, imala srednje teški oblik bolesti. "Svim vašim slušateljima poručujem da ostanu kod kuće, bit će još lijepih dana. Nadam se da će i ova korona završiti. Ne krećimo se previše, bez obzira na Uskrs pred nama. Slijedite odluke Stožera. To je najmanje što možete učiniti i ostati kod kuće", rekla je Perić.
"Iako je predstojnica Klinike za infektologiju osječkoga KBC-a Ljiljana Perić pozitivna na koronavirus, stanje na toj klinici "potpuno pod kontrolom", a doktorica Perić i dalje na svoj način sudjeluje i pomaže u borbi protiv epidemije", izjavio je jučer župan osječko-baranjski Ivan Anušić. Tijekom njezine bolesti vodstvo Klinike za infektologiju preuzeo je dr. Mario Duvnjak.
Da je riječ o bolesti za koju nitko nema stečeni imunitet, doktorica Ljiljana Perić upozoravala je i prije nego što je oboljela. Na jednoj od konferencija za novinare Županijskog stožera civilne zaštite uz ostalo je istaknula kako smo u ovom trenutku možda svi zaraženi koronavirusom, a da to i ne znamo. "To je novi virus s kojim ni jedan čovjek na zemaljskoj kugli nije došao u kontakt. Moj imunitet, koji je dobro izvježban s brojnim virusima, ovdje je slab i ne prepoznaje ga, kao ni vaš. Mi nemamo imunitet za njega, nemamo lijek, i imamo samo jedno, a to je da ostanemo u kući i spriječimo svaki kontakt", poručila je krajem ožujka v.d. predstojnica Klinike za infektivne bolesti.


 

Stalno testiranje


Tada je sasvim otvoreno rekla kako ona, kao niti bilo tko drugi, nije imun na Covid-19, no kako je od mirovine dijele samo dvije godine, priznala je i da je u kategoriji osoba koje bi trebale biti posebno oprezne. No, jasno je dala i do znanja kako se ne boji za svoje zdravlje. “Iako ovdje radim 34 godine, samo sam jednom imala gripu. Istina je da mi infektolozi imamo ojačan imunosustav i najčešće obolijevamo od virusnih infekcija samo u prvoj godini rada. Ne bojim se infekcije jer poznajem kretanje virusa i svjesna sam da može ušetati u cirkulaciju i, naravno, i ja se mogu zaraziti koronom. To je novi virus s kojim ni jedan čovjek na zemaljskoj kugli nije došao u kontakt. Moj imunitet, koji je dobro izvježban s brojnim virusima, ovdje je slab i ne prepoznaje ga, kao ni vaš. Mi nemamo imunitet za njega, nemamo lijek, i imamo samo jedno, a to je da ostanemo u kući i spriječimo svaki kontakt", poručila je prije manje od dva tjedna prof. Perić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.