Hrvatski radio

Radio Osijek

Ovoga ljeta počinje najveća obnova infrastrukture Tvrđe u povijesti

11.05.2020.

13:04

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Grad Osijek sklopio je okvirni sporazum s tvrtkom "Monte-Mont", izvođačem radova na projektu "Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe". Na konferenciji za novinstvo početak radova najavljen je za lipanj, a Tvrđa će biti veliko gradilište iduće tri godine.

Projektom se, uz ostalo, predviđa obnova kompletne infrastrukture u osječkoj povijesnoj jezgri, sanitarne odvodnje i kanalizacije, DTK mreže i vodovodne mreže, što će izvoditi Vodovod Osijek, Hrvatska elektroprivreda i HEP toplinarstvo, te postavljanje nove javne rasvjete i novo popločenje Tvrđe. Cilj je projekta obnova više od 30.000 četvornih metara brownfield područja u sklopu Urbane aglomeracije Osijek, čime će se stvoriti uvjeti nužni za revitalizaciju Tvrđe kao poslovnog, stambenog i javnog područja i pridonijeti boljem vrednovanju prostora.

Ukupna je vrijednost radova 127 milijuna kuna, a projektom "Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe" zasad je osigurano 90 milijuna kuna, od čega je 64,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, istaknuto je na konferenciji za novinstvo u Staroj pekari na kojoj su govorili gradonačelnik Ivan Vrkić, direktor "Monte-Monta" Vladimir Iličić i pročelnica Upravnoga odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević. "Ovo je najveći projekt koji za sobom vuče nove sadržaje, a sve radimo zato da bismo Osijek digli na višu gospodarsku razinu. Novac je velik, a važno je što smo angažirali domaćeg izvođača koji će sigurno uzimati u obzir sve specifičnosti stanovnika, radnika, ugostitelja, škola, Sveučilišta i svih koji privređuju za Tvrđu i za sebe", rekao je Vrkić.

U tijeku je izrada plana dinamike i plana izvođenja radova koji će definirati detalje samih radova koji će započeti na dijelu kod cestovnoga mosta, a odvijat će se po etapama kako bi se osiguralo funkcioniranje života stanara, poslovnih subjekata i ustanova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.