Hrvatski radio

Radio Osijek

Ožujak – mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

04.03.2023.

13:45

Autor: Željko Kovačević

Ožujak – Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Ožujak – Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Foto: Željko Kovačević / HRT

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s preko 3600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2102 umrlih u 2021. godini.

Tihi ubojica, rak debelog crijeva u početku nema prepoznatljive simptome, pa je probir najbolji način za prevenciju i rano otkrivanje ove bolesti. Uz rano otkrivanje, CRC ima stopu preživljavanja i od 90%, stoga stručnjaci upozoravaju, ako imate 50 godina i pod prosječnim ste rizikom, odazovite se na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

"Sve smo učinili da građanstvu sve bude što jednostavnije. Postupite prema uputama iz kuverte Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koju ste dobili u poštanski sandučić i sačekajte rezultate. Ukoliko ne dobijete odgovor, nalaz je negativan. Ukoliko vam odgovorimo, u odgovoru ćete dobiti sve upute o tome što trebate činiti dalje. Općenito svaka javnozdravstnvena akcija počinje i završava istom porukom, živite zdravo i brinite o zdravlju. Krećite se što više, jedite što više povrća, manje mesa, umjereno koristite šećere i alkohol.", poručuje izv.prof.prim.dr.sc. Senka Samardžić, dr.med. specijalist javnog zdravstva  

Vrlo je važno da znati da je prevencija raka debelog crijeva vrlo uspješna, kao i da ovaj rak ne boli u početnoj fazi. Osoba nema znakove da ima rak sve dok bolest ne dođe u poodmaklu fazu, a tada je liječenje teže i manje uspješno. Ovu vrstu raka moguće je spriječiti otkrivanjem prezloćudnih izraslina unutar debelog crijeva, polipa. Njihovim uklanjanjem za vrijeme kolonoskopskog pregleda i nakon toga redovitom kontrolom po uputi gastroenterologa moguće je izbjeći nastanak raka. Stoga pregled svakako treba obaviti kako bi se izbjegla ova bolest.

Kao i u nekim zapadnoeuropskim zemljama, organizirani Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva je namijenjen osobama od 50 do navršene 74 godine i provodi se svake dvije godine. Sve osobe s pozitivnim nalazom pregledanih uzoraka stolice na skrivenu krv pozivaju se na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka pojave krvi u stolici. Tim pregledom moguće je ujedno uzeti uzorak tkiva za analizu i ako se otkrije polip, odstraniti ga, čime se sprečava nastanak raka. Ako se rak otkrije u početnom stadiju, izgledi za izlječenje su veliki. Važno je i otkrivanje osoba s povišenim rizikom za one bolesti ili stanja koji su povezani s češćom pojavom raka debelog crijeva koji bi na pregled trebali biti upućeni i prije 50. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.