Hrvatski radio

Radio Osijek

Pacijent iz Virovitice prebačen u KBC Osijek

08.05.2020.

10:35

Autor: Radio Osijek//TM

Pacijent iz Virovitice prebačen u KBC Osijek

Pacijent iz Virovitice prebačen u KBC Osijek

Foto: - / -

Na području Virovitičko-podravske županije nema novih zaraženih koronavirusom, izvijestio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marijo Klement na konferenciji za novinare. Dva uzastopna negativna testa potvrdila su da su od jučer dvije osobe oporavljene.

Jedna od njih je i djelatnica doma za starije i nemoćne koja je testirana prije nego je trebala preuzeti 14-dnevnu smjenu, objasnio je Klement.  Ukupno je od početka izbijanja epidemije s područja županije pet oporavljenih od COVID-a19. 
Od četiri aktivna slučaja, tri osobe imaju simptome, a jedna od njih je završila na respiratoru. "Riječ je o muškarcu 1950. godište. U početku nije bio klinički bolestan, bio je samo pozitivan. Očito je to bio tzv. presimptopatski, osoba koja je tijekom razvoja bolesti ispoljila kliničke znakove i iz mjera predostrožnosti transportirana je u KBC Osijek i nalazi se na respiratoru, ali je stanje stabilno", rekao je dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije, dodavši kako se uklapa u profil najčešćih pacijenata s težim kliničkim slikama. Naveo je i kako su testirali obitelj pozitivnog muškarca koji se vratio iz Njemačke i nije imao simptome. "Svi troje su negativni. To tumačimo zbog toga što je vrlo vjerojatno riječ o oporavku i da je ta osoba za koju smo prvo mislili da je u presimptomatskoj fazi i da će se simptomi bolesti pojaviti, sada detaljnijom analizom mislimo da je ona svoju bolest preboljela u inozemstvu i da ima određeno virusno opterećenje nedostatno da bi uspjela prenijeti zarazu na nekog drugog. Što smo uspjeli dokazati jer su kućni kontakti negativni", rekao je Venus.
Do sada je obrađeno 717 uzoraka.
Trenutno su u samoizolaciji 232 osobe, 63 manje nego jučer, a u velikom broju je riječ o vozačima teretnih vozila u međunarodnom prometu kojima je jučer, odlukom Nacionalnog stožera, ukinuta obvezna mjera samoizolacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.