Hrvatski radio

Radio Osijek

Pad otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda

29.02.2016.

08:53

Autor: Radio Osije/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u 2015. iznosila je 6,7 milijardi kuna, što je pad od 5,7 posto prema godini ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku .

Od toga je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 4,1 milijardu kuna i manja je za 2,3 posto, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pala za 10,6 posto, na 2,6 milijardi kuna. Na pad vrijednosti otkupa i prodaje na godišnjoj razini utjecali su i biljni i stočni proizvodi, što je uglavnom prouzročeno smanjenim količinama otkupljenih i prodanih proizvoda, a manje njihovim cijenama, objašnjavaju u DZS-u. Od skupina biljnih proizvoda koje imaju znatniji udio u vrijednosti otkupljenih i prodanih proizvoda samo je kod povrća zabilježen rast vrijednosti, na što je više utjecao rast cijena nego količina, dok ostale skupine bilježe ili pad ili su na razini prethodne godine. Na manje otkupljene i prodane količine kod nekih važnijih proizvoda (kukuruz, uljana repica, suncokret, šećerna repa) utjecala je i smanjena proizvodnja u 2015. godini. Kod stoke i stočnih proizvoda skupine proizvoda koje čine najveći udio u vrijednosti stočarstva (kravlje mlijeko, svinje i goveda) bilježe pad vrijednosti, što je prouzročeno i smanjenim otkupnim i prodanim količinama te nižim cijenama kod kravljeg mlijeka i svinja. U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u 2015. najveći udio od 19,3 posto imaju žitarice. Vrijednost otkupa i prodaje žitarica iznosila je 1,3 milijarde kuna. Slijedi sirovo kravlje mlijeko s udjelom od 18 posto ili vrijednošću otkupa i prodaje od 1,2 milijarde kuna. Žive svinje u strukturi vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda imaju udio od 12,5 posto, živa goveda 11,2 posto, uljano sjemenje 9 posto, perad živa 7,1 posto, vino 5,5 posto, kokošja jaja 4,1 posto, ostalo povrće, svježe, dinje i lubenice 3,9 posto, ostalo voće, orasi i slično koštuničavo voće 2 posto, šećerna repa i sjemenje šećerne repe 1,8 posto, neprerađeni duhan 1,1 posto i ostali proizvodi 4,5 posto. Prosječna proizvođačka cijena merkantilne pšenice lani je iznosila 1.159,51 kunu po toni, merkantilnog kukuruza 945,23 kune po toni, a sirovog kravljeg mlijeka 2,55 kuna po litri.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.