Hrvatski radio

Radio Osijek

Paket mjera za podizanje kvalitete socijalne skrbi

30.09.2019.

16:45

Autor: HINA / Željka Bačić

Paket mjera za podizanje kvalitete socijalne skrbi

Paket mjera za podizanje kvalitete socijalne skrbi

Foto: - / -

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković posjetila ja danas Centar za socijalnu skrb u Đakovu gdje je zbog sigurnosti, nakon što je u srpnju korisnik Centra ubio dvoje djelatnika, postavljen prolazni detektor metala.

Ministrica  je  ispred ulaza u Centar za socijalnu skrb Đakovo na konferenciji za novinare izjavila kako je njeno ministarstvo osmislilo paket mjera za podizanje kvalitete funkcionalnosti sustava. Pet je mjera iz tog paketa, u prvom redu uvođenje fizičke i tehničke zaštite u sve centre i podružnice, a kao drugu mjeru navela je dodjeljivanje statusa službene osobe za sve socijalne radnike i stručne radnike u sustavu socijalne skrbi.
Treća mjera je stručno usavršavanje socijalnih i ostalih radnika u sustavu kako bi se prevenirale rizične situacije, potom omogućavanje zaštite za vrijeme izlaska na teren kada socijalni radnici svoje poslove obavljaju izvan centara, dok je peta mjera jačanje međuresorne suradnje. Istaknula je kako su dosad gotovo svi centri uveli najmanje jedan od oblika  zaštite - prolazni ili ručni detektor metala te zaštitara. "Tek u manjem dijelu naših ustanova još se privodi kraju proces javne nabave i od njihovih ravnatelja očekuje se da taj posao privedu kraju što je moguće prije", rekla je ministrica.
Podsjetila je kako su u tijeku izmjene Kaznenog zakona kojima se svim socijalnim radnicima i stručnim osobama u sustavu dodjeljuje status službene osobe, a čime se svaki napad na tog radnika tretira kao kazneno djelo. Očekuje da će taj status zaživjeti s prvim danom iduće godine. Ravnateljica đakovačkog Centra za socijalnu skrb Dubravka Petrović podržala je sve spomenute mjere, istaknuvši da su krajem kolovoza već ugrađena metal-detektorska vrata, a još prije nabavljen je i ručni detektor. "Sve naše stranke, korisnici, sada drugačije dolaze u Centar. Moraju zastati na ulazu, pokazati sve svoje stvari, a time su djelatnici sigurniji. Razmišljamo još o nekim mjerama što ćemo usuglasiti s Ministarstvom. Zadovoljni smo dobivanjem statusa službene osobe, jer nećemo morati sami pokretati tužbe nego će se pokretati po službenoj dužnosti ukoliko netko bude nasilan, prijetio nam", rekla je Petrović.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.