Hrvatski radio

Radio Osijek

"Palčići" i "Dinamo to smo mi" donirali pedijatriju KBC-a Osijek

24.05.2021.

14:05

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Na zavodu za neonatologiju i neonatalnu medicinu osječkog KBC-a, predstavnici Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići" i Udruge "Dinamo to smo mi", uručili su četiri uređaja ukupne vrijednosti oko 450 tisuća kuna.

Donacija je realizirana u sklopu projekta "Palčići za Hrvatsku", a uređaji su iznimno važni za prijevremeno rođenu djecu koja imaju problema s disanjem, rekla je voditeljica Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu KBC-a Osijek Mirna Sipl: "Donirani su intenzivni inkubator, uređaj za neinvazivnu ventilaciju, sustav za reanimaciju novorođenčadi te uređaj za mjerenje bilirubina preko kože. Kod prerano rođene djece dominantno svi imaju problema s disanjem, ovaj put dobivamo dva uređaja koji omogućuju da oni spontano dišu koliko mogu, a ostalo napravi taj uređaj", rekla je dr.med. Mirna Sipl.

Predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići" Željka Vučko napomenula je kako je nakon "Merkura" i "Petrove", te Splita i Rijeke konačno stigli i u Osijek: "Vrijednost je 450.000 kuna, vrijednost tih uređaja u kunama jest tolika, ali njihova vrijednost je neprocjenjiva, jer svaki od tih uređaja zaista život znači. Zato zahvaljujemo svima koji su se uključili u donaciju i najavljujemo kako s akcijom idemo dalje", dodala je Željka Vučko.

Predsjednik udruge "Dinamo to smo mi" Juraj Čošić rekao je kako nema običaj ići na uručivanje donacija za koje su prikupljali sredstva, no kako mu je iznimno drago što je u Osijeku: "Osobno sam rođen u ovoj bolnici, iako ne živim u Osijeku već puno godina. Nadam se da će ovi uređaji pomoći budućim naraštajima kako bi prevladali početne probleme zbog toga što su rođeni prije vremena".

Akcija je krenula nakon prošlogodišnjeg potresa u Zagrebu kada je pokrenuta akcija ''Vratimo palčiće u Petrovu" gdje je prikupljeno više od 5 milijuna kuna. Nakon toga pokrenuta je akcija ''Palčići za Hrvatsku" kako bi se opremila sva rodilišta u Hrvatskoj. Nakon osječkog, bit će opremljeno više od 20 rodilišta koji su poslali svoje potrebe udruzi.

U ime osječkog KBC-a zahvalili su pročelnik klinike za pedijatriju Ivica Škoro i pomoćnik ravnatelja Domagoj Drenjančević.

Palčići za pedijatriju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.