Hrvatski radio

Radio Osijek

Paljenjem svijeća u Vukovarskoj ulici Osijek odao počast žrtvama

17.11.2020.

19:47

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof

foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Foto: - / -

Sve ulice u zemlji koje nose ime Vukovara večeras obasjavaju svijeće koje su građani upalili u čast žrtvama tog herojskog grada, a tako je i duž Vukovarske ulice u Osijeku gdje je upaljeno više od 8.000 svijeća.

Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara učenici 34 osnovnih i srednjih škola i brojni građani upalili su više od osam tisuća svijeća u Vukovarskoj ulici u Osijeku. Svijeće su postavljene od raskrižja s Radićevom do Zelenog polja, te kod spomen obilježja crvenom fići gdje su svijeće, među ostalima, zapaliki i nogometaši NK Osijeka predvođeni trenerom Nenadom Bjelicom, te predstavnici moto klubova.

Na brojnim prozorima osječkih domova večeras gore svijeće za Vukovar, a tako će biti i sutra kada Osječani tradicionalno na taj način odaju počast gradu heroju i svim žrtvama Domovinskog rata.

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Osijeku su položeni vijenci i upaljeni lampioni i kod Spomenika hrvatskom domobranu.

Predsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin naglasio je kako je to najtužnija obljetnica iz Domovinskog rata: "Ovo je dan u kojem se cijela domovina i svi Hrvati izvan domovine prisjećaju žrtve hrabrih hrvatskih branitelja, ali i civila koji su izgubili živote tijekom agresije na Republiku Hrvatsku i to ne smijemo nikada zaboraviti", rekao je Vulin. Dodao je kako ovaj dan treba obilježavati i sjećati ga se jer generacije koje dolaze trebaju znati na kojim i kakvim temeljima je nastala naša domovina: "Trebaju znati da nam ju nije nitko poklonio, već je izborena krvlju uz veliki broj žrtava", rekao je Vulin.

Osječki dogradonačelnik Boris Piližota kazao je kako sam spomen Vukovara izaziva emocije: poštovanje, tugu, pijetet i veliku zahvalnost, te kako se Vukovar u tim trenutcima borio za Hrvatsku, a Hrvatska se i dalje treba nastaviti boriti za Vukovar: "Tu žrtvu ne smijemo i nećemo nikada zaboraviti jer da nije bilo te žrtve, pitanje je bismo li danas živjeli slobodu, naš identitet i našu neovisnost. Upravo zbog toga trebamo nastaviti graditi društvo onako kako su Vukovarci, i svi oni koji su u to najteže vrijeme branili svoju domovinu, očekivali i za kakvu su se borili", poručio je Piližota.

Osim izaslanstava Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, vijence su položili i predstavnici Hrvatske vojske, Policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Galerija
foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof, Foto: -/-
foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof, Foto: -/-foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.