Hrvatski radio

Radio Osijek

Pametni, sigurni, zeleni gradovi

14.09.2022.

13:34

Autor: HRT Radio Osijek

Pametni gradovi

Pametni gradovi

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Digitalizlacija gradske uprave, videonadzor na javnim površinama, e-bicikli, punionice električnih automobila, mjerenje kvalitete zraka, solarni paneli dio su novih tehnologija koje bi trebale podignuti kvalitetu i sigurnost života u gradovima i urbanim sredinama. Hrvatska gospodarska komora već nekoliko godina provodi edukaciju povezivanjem javne uprave i tvrtki uključenih u uvođenje novih tehnologija. U Osijeku su predstavljene nove tehnologije i mogućnost njihove primjene

"Nastavljamo s europskim zelenim planom i potrebi da krenemo prema konceptu pametnih gradova koje se ne tiču samo rasvjete nego svih aspekata života u koji su uključene nove tehnologije uz brigu za očuvanje okoliša", rekla je savjetnica u Hrvatskoj gospodarskoj komori Marija Šutina. "Uloga HGK je povezati tvrtke, gospodarstvo, javni sektor, lokalnu upravu i samoupravu kako bismo svi živjeli u zdravijem i sigurnijem okruženju", rekla je Šutina. 

Na radionici u osječkoj županijskoj komori predstavnici tvrtki uključenih u proizvodnju i postavljanje nove tehnologije istaknuli su da gradovi poput Pule, Dubrovnika, Splita i Osijeka prednjače u primjeni tehnologija koje naš život čine sigurnijim i zdravijim. 

Bojan Fišer iz tvrtke Detas proizvođača prometne signalizacije, punjača za električna vozila i električne bicikle istaknuo je kako je "sve više zainteresiranim urbanih sredina koje žele i u svojim mjestima postaviti njihove proizvode svjesni da se ulaganja vraćaju kroz sigurnost i štednju energije". 

Lidija Dabić bila je predstavnica zainteresirane strane - LAG-a Baranja jer kako je rekla područje zelene tranzicije i pametna sela trebala bi biti dio programske strategije u idućem razdoblju razvoja njihove sredine. "Informacije koje dobijemo bit će korisne da sami pripremimo radionicu na kojoj ćemo predstaviti mogućnosti financiranja novih tehnologija, te poticati tvrtke i pojedince na njihovo postavljanje ".  

Konferencija u HGK Osijek

Konferencija u HGK Osijek

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.