Hrvatski radio

Radio Osijek

Panel o zajedničkoj europskoj poljoprivrednoj proizvodnji

26.04.2022.

15:19

Autor: HRT Radio Osijek

sudionici panel rasprave

sudionici panel rasprave

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održana je panel rasprava "Zajedničkom poljoprivrednom politikom do održivosti zajednice" o kreiranju zajedničke strategije poljoprivredne proizvodnje u Europskoj uniji. U raspravi je sudjelovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) jedno je od najvažnijih operativnih područja kojima se bavi Europska unija, a čiji je cilj podupiranje poljoprivrednika u EU-u i sigurna opskrba hranom u Europi. Upravo je iz tog razloga Europska unija uvojila Novu zajedničku poljoprivrednu politiku za razdoblje od 2023. do 2027. godine kojom se predviđa snažnija potpora zelenim poljoprivrednim praksama, pravednija preraspodjela sredstava, te veća sloboda država članica u kreiranju svojih strategija. 

Ministrica Marija Vučković ocijenila je da se posljednjih godina Europa suočava s krizama koje nitko nije mogao predvidjeti, ali se pokazalo da postoje zajednički europski okviri koji mogu umanjiti utjecaj takvih kriza i rizika od siromaštva. Ministrica je rekla da je Vlada odgovorila na energetsku krizu programom vrijednim 4,8 milijardi kuna, jer se na vrijeme prepoznala opasnost od rasta cijena hrane. "S potporama i mjerama pomoći ćemo i nastaviti. Na krize ćemo odgovarati nacionalnim sredstvima te onima koje ćemo ishoditi u dogovoru s Europskom komisijom, tako da ćemo sigurno održati poljoprivrednu proizvodnju", rekla je Marija Vučković. 

Sudionica panel rasprave bila je i pročelnica upravnog odjela za poljoprivredu u Osječko - baranjskoj županiji Silva Wendling. Istaknula je da je u nekoliko posljednjih godina poljoprivrednu proizvodnju i proizvođače pomogla s 15 milijuna kuna. Nažalost, rekla je Wendling "i dalje nismo samodostatni u proizvodnji voća i povrća, a posebice u stočarstvu," te istaknula da toga moramo biti svjesni kako bi održali ravnotežu u poljoprivrednoj proizvodnji. 

Predstavnik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mato Brlošić ocijenio je da će zahtjevi koje postavlja Zajednička poljoprivredna politika pred hrvatske poljoprivrednike, posebice zelene poljoprivrede i ekološke proizvodnje, iznimno puno koštati, a i pitanje je kako sa svim tim informacijama upoznati 170 tisuća obiteljskih gospodarstava, jer Komora koja ima tu obvezu, ima samo pet zaposlenih. 

Panel je organiziralo Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.