Hrvatski radio

Radio Osijek

Panel rasprava o uvođenju 5G mreže u Osijek

16.11.2020.

14:11

Autor: Radio Osijek

Panel rasprava o uvođenju 5G mreže u Osijek

Panel rasprava o uvođenju 5G mreže u Osijek

Foto: - / -

Panel rasprava pod nazivom „Peta generacija“ o uvođenju 5G mreže u grad Osijek održana je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Razgovaralo se o prednostima i prilikama koje donosi 5G mreža, a priliku da ukažu na moguće nedostatke dobili su i protivnici njezina uvođenja.

„Grad Osijek je ICT, sveučilišno i gospodarsko središte, moderan i pametan grad koji želi iskoristiti priliku da smo prvi 5G grad u Hrvatskoj. Mnoge su ekonomske i društvene prednosti toga, od novih poslovnih prilika za postojeće tvrtke, pokretanja novih tvrtki i otvaranja radnih mjesta, no na prvom nam je mjestu komunikacija i razgovor o tome s građanima”, rekla je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš koja je objasnila je kako su ovakve skupove planirali organizirati ranije, ali ih je omela pandemija. Istaknula je kako je na području grada još u tijeku testna faza te da na nekoliko lokacija postoji mogućnost komercijalnog korištenja 5G mreže koja će u punoj primjeni biti idućih mjeseci. Na novinarsko pitanje o tome što pokazuju mjerenja elektromagnetskih zračenja, Gamoš je odgovorila kako su ona znatno manja od dopuštenih u Hrvatskoj koja pak ima i bitno stroža ograničenja u odnosu na druge zemlje Europske unije.

5G mreža je, naravno, tema o kojoj se u javnosti dosta polemizira. Ima onih koji u njezinu uvođenju ne vide samo prednosti nego upozoravaju i na moguće nedostatke i prijetnje pa je disonantnih tonova bilo i danas. Tako je Vanja Lalić iz inicijative „Stop 5G Osijek” rekla kako s odgovornima u gradskoj upravi već godinu dana nisu dobili priliku razgovarati o tome što ih zabrinjava. „U Osijeku se, na žalost, priča o samo jednoj strani medalje – blagodatima 5G mreže, a nitko ne može tvrditi da će biti tako jer prosperitet su trebali donijeti i 4G i 3G. Ovdje smo kako bismo upozorili na štetnosti po ljudsko zdravlje i sve ono loše što se može dogoditi kada se 5G uvede u Osijeku”, rekla je Lalić.

U skladu s trenutačnim epidemiološkim mjerama panel rasprava održana je offline i online, a vodio ju je Mislav Togonal

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.