Hrvatski radio

Radio Osijek

Panenić tvrdi: "Struja neće poskupjeti"

22.09.2016.

18:14

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić potvrdio je kako će naknade za obnovljive izvore električne energije (OIE) biti povećane, ali kaže da se zbog toga cijena struje početkom sljedeće godine neće povećavati.

Naknada koju građani plaćaju za obnovljive izvore sada je na razini 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) bez PDV-a, a od početka iduće godine ta bi naknada trebala rasti na 10 do 12 lipa po kWh (bez PDV-a), kazao je Panenić u izjavi novinarima u Vukovaru. "Međutim, sigurno je da smo mi iz Mosta već definirali mjere koje će to kompenzirati tako da do poskupljenja električne energije neće doći", rekao je Panenić. Ministar je rekao i kako u slučaju da početkom iduće godine zbog rasta naknade za obnovljive izvore dođe do većih računa za struju to ne bi bilo u iznosima koji se spominju u medijima. Prema njegovim riječima, za kućanstvo s prosječnom potrošnjom od 3.000 kWh godišnje računi bi zbog rasta naknada za OIE mogli porasti za 30-ak kuna mjesečno. 
Panenić povećanje naknade za obnovljive izvore objašnjava obvezama koje je stvorila prethodna Vlada. "To je nešto što smo dobili u 'amanet' od prethodne Vlade i izmjenama Zakona o tržištu električne energije koje su se dogodile na jednoj od zadnjih sjednica te Vlade", rekao je.  Ustvrdio je i kako je naknada za obnovljive izvore "sastavni dio nečega što se radilo sustavno od 2013. do 2015. godine, a gdje se manipuliralo tržištem obnovljiih izvora energije, što utječe sada na rast naknade". 
"To je nešto za što smo u obvezi i ukoliko to ne bude ispunjeno imat ćemo tužbe protiv Republike Hrvatske. Na nama je da to moramo usvojiti. To stupa na snagu 1. siječnja", rekao je Panenić, dodajući kako se radi na mjerama kojima bi se kompenziralo to povećanje naknada. 
Odgovarajući na upit o mogućim kompenzacijskim mjerama, rekao je i kako se već razgovaralo s opskrbljivačima da i oni "pronađu modele unutar svojih kalkulacija", pogotovo Hrvatska elektroprivreda (HEP), koja drži 85 posto tržišta. 
Dodaje kako su i partneri za formiranje nove Vlade najavili svoje mjere.
"Kad vidim i jednu i drugu mjeru možemo i sada reći da do poskupljenja električne energije od 1. siječnja neće doći", rekao je Panenić, ponovivši kako Most neće dozvoliti da dođe do poskupljenja struje. 
Tehnički ministar gospodarstva je podsjetio i kako su se obnovljivi izvori energije "bazirali na povlaštenim cijenama struje i kako su s pravilnicima koji su se mijenjali i 2013. i 2014. mnogi proizvođači došli u poziciju da ostvaruju visoke profite, a sve na trošak potrošača". 
Vijest o poskupljenju struje objavio Novi list
Novi list objavio je danas kako bi cijene električne energije za kućanstva mogle bi od 1. siječnja 2017. godine biti više, zbog podizanja naknade za obnovljive izvore energije. Prema pisanju Novog lista, Vlada bi do 1. listopada trebala prihvatiti odluku kojim bi se povećala naknada za obnovljive izvore energije koju građani plaćaju na svojim računima. Ta naknada sada iznosi 3,5 lipa po kWh (bez PDV-a) odnosno 4,4 lipe po kWh (s PDV-om), a list piše da Ministarstvo gospodarstva predlaže povećanje na 12 lipa za 2017. godinu (bez PDV-a), odnosno 15 lipa po kWh (s PDV-om). Uz to, postoji i mogućnost da građani plaćaju i 3 lipe po kilovatsatu namijenjene vaučerima za plaćanje struje za socijalno ugrožene, što od listopada prošle godine podmiruju opskrbljivači, navodi Novi list.
Ministar Panenić u današnjoj izjavi nije govorio o mogućnosti da se taj iznos za socijalno ugrožene prebaci na teret kućanstava, napominjući kako će se to vidjeti početkom iduće godine. 
RWE Energija: Povećanje naknade za OIE nije rast cijene struje
Uz napomenu kako nisu upoznati s prijedlogom Ministarstva gospodarstva, iz tvrtke RWE Energija ističu kako se u slučaju povećanja naknade za obnovljive izvore ne radi o poskupljenju cijene električne energije.
"Prije svega važno je naglasiti da se ovdje ne radi o poskupljenju cijene električne energije. Riječ je o povećanju naknade za obnovljive izvore energije, koju propisuje država, a koja je sastavni dio računa za električnu energiju svih potrošača u Republici Hrvatskoj, bez obzira tko im je opskrbljivač. Slikovito rečeno, kao da je država povećala PDV. Dakle, cijena električne energije se ovime ne mijenja", kažu u RWE Energiji.
Vezano za solidarnu naknadu od 3 lipe po kilovatsatu, kažu da će "RWE nastaviti sa svojom dosadašnjom praksom u korist svojih kupaca".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.