Hrvatski radio

Radio Osijek

Panenić u Saboru : "Pomozite Slavoniji!"

05.07.2017.

10:54

Autor: HINA/Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić upozorio je na problem nerazvijenih slavonskih županija pozvavši da "plavo-zelena" poveznica ne ostane samo deklarativna već da se proizvodi iz Slavonije nađu na meniju ugostitelja uz obalu.

"Tko god je došao i vidio širi kontekst toga kraja, a ne samo gradova, taj je sigurno primjetio brojne napuštene objekte i kuće te depopulaciju naselja. Ekonomskom logikom bilo bi ispravno pitati može li tako opustošeno društvo stvoriti novu dodanu vrijednost da se približi nekom prosjeku Hrvatske", pitao se Panenić nakon stanke koju je zatražio u Saboru. Referirao se i na izjave koje dolaze s obale kako bi oni u Slavoniju prenijeli znanje o razvoju turizma. "Kako može nešto što je nekad bilo Panonsko more danas biti hit destinacija turizma", čudio se Panenić. Slavonija, kaže, ima svoju odrednicu, a to je poljoprivredna proizvodnja, no ti proizvodi moraju biti na meniju njihovih turističkih i hotelijerskih lanaca, tržnica... a ne da to bude samo načelna 'plavo-zelena' poveznica. Na probleme je, u ime kluba HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a upozorio Branko Hrg koji se pak u sabornici požalio zbog stalnih radova na dionici ceste Goričan-Zagreb. Pozvao je mjerodavne da ispitaju što se događa na u Hrvatskim autocestama i zašto se radovi ne izvode u vrijeme kada nije turistička sezona, obzirom da je riječ o cesti preko koje turisti iz Mađarske idu u smjeru mora. HSS-ovac Mladen Madjer upozorio je pak na problem sela i seljaka koji su , kaže, na rubu egzistencije. "Hrvatska da koristi svoje poljoprivredne resurse mogla bi 20 milijuna stanovnika prehraniti, no smanjuje se poljoprivredna površina i danas se obrađuje samo 800 tisuća hektara i 500 tisuća pašnjaka, a mi smo postali uvozni ovisnici", poručio je Madjer.

Za primjer je naveo i činjenicu da smo u 2014 uvezli 43 tome kukuruza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.