Hrvatski radio

Radio Osijek

Papa Franjo imenovao mons. Svalinu biskupom koadjutorom Srijemske biskupije

07.10.2021.

20:29

Autor: Hina/DL

Papa Franjo imenovao mons. Svalinu biskupom koadjutorom Srijemske biskupije

Papa Franjo imenovao mons. Svalinu biskupom koadjutorom Srijemske biskupije

Foto: - / -

Papa Franjo imenovao je mons. Fabijana Svalinu biskupom koadjutorom u Srijemskoj biskupiji u Republici Srbiji, priopćio je danas Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije (HBK) .

O imenovanu je izvijestila Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj napomenuvši kako je Svalina svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije i dosadašnji ravnatelj Hrvatskog Caritasa te ravnatelj Hrvatske katoličke mreže.

Mons. Fabijan Svalina rođen je 7. studenoga 1971. u Đakovu.
U Satnici Đakovačkoj proveo je djetinjstvo i završio osnovno školovanje. Srednju školu, Bogoslovno sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet pohađao je u Đakovu. Za svećenika Đakovačke biskupije zaređen je 29. lipnja 1997. godine.
Do sada je bio (1997.-1998.) župni vikar u Osijeku; (1998.-2004.) odgajatelj u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu; (2004.-2010.) tajnik i kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije; (2010.-2017.) zamjenik generalnog tajnika HBK; od 2010. ravnatelj Hrvatskog nacionalnog Caritasa, a od 2017. ravnatelj Hrvatske katoličke mreže.
Mons. Svalina je bio i član Odbora za posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj i brojnih drugih odbora, povjerenstava i radnih skupina u sustavu Hrvatske biskupske konferencije.
Kao ravnatelj Hrvatskog Caritasa bio je član različitih operativnih tijela i koordinacija nadležnih državnih tijela za žurnu pomoć, humanitarno i socijalno djelovanje.
Za kapelana Njegove Svetosti imenovan je 30. travnja 2012. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.