Hrvatski radio

Radio Osijek

Papuk na UNESCO-ovom popisu svjetskih geoparkova

19.11.2015.

13:56

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Park prirode Papuk prvi je i jedini u Hrvatskoj koji je od jučer pod zaštitom UNESCO-a. Uvršten je u skupinu 120 svjetskih geoparkova iz 33 države svijeta .

Ta je UN-ova organizacija uspostavila novi Međunarodni program za geoznanost i geoparkove te brend "UNESCO svjetski geoparkovi" na čijem popisu je i Papuk. "Ovo priznanje omogućit će kvalitetniju promociju Papuka na međunarodnoj razini i još veću razinu zaštite parka. To je od velikog značaja za lokalnu zajednicu i održivi razvoj šireg područja parka. Dolazak većeg broja posjetitelja lokalnom stanovništvu omogućit će nove poslovne prilike kroz razvoj turističke i poljoprivredne ponude, izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.
Ravnateljica Parka prirode Papuk Kristina Kožić istaknula je da je Papuk prvi i zasad jedini geopark u Hrvatskoj koji je svoj status dobio zbog iznimne geološke baštine gora Papuka i Krndije te je uvršten na kartu vrijednih UNESCO lokaliteta. "Vjerujem kako će novo brendiranje potaknuti daljnji razvoj Papuka i pridonijeti boljoj zaštiti geološke baštine, razvoju geoedukacije, geoturizma i lokalne zajednice", rekla je Kožić.
Utemeljitelji svjetske mreže geoparkova četiri su geoparka iz Europe  - francuski Reserve Géologique de Haute Provence, njemački Vulkaneifel Geopark, grčki Petrified Forest of Lesvos i španjolski  Maestrazgo Cultural Park. Cilj je bio potaknuti veću zaštitu lokacija od iznimne geološke važnosti. Prva konferencija svjetske mreže geoparkova na kojoj se govorilo o važnosti očuvanja tih lokacija održana je 2004. u Pekingu. Danas tu mrežu čini 120 geoparkova čiju je važnost prepoznao UNESCO te ih je uzeo pod svoju zaštitu. UNESCO na taj način želi istaknuti važnost upravljanja vrijednim geološkim lokalitetima i krajolicima u skladu s održivim razvojem. S novim brendom 'UNESCO svjetski geoparkovi' nastoji se podići svijest o georaznolikosti i promovirati najbolje prakse zaštite prirode, obrazovanja i turizma. Od naših susjednih država geoparkovima se mogu pohvaliti Slovenija s Geoparkom Karavanke, Mađarska s Bakony Balatonom, a Italija ima čak osam geoparkova.
Svjetski geoparkovi pričaju priču o našem planetu starom 4,6 milijardi godina. Priča je to o geološkim procesima koji su oblikovali Zemlju, ali i o evoluciji samog čovječanstva. Dokazi su prošlih klimatskih promjena i tako nas podsjećaju na aktualne klimatske izazove. Zajedno s lokacijama svjetske baštine i  rezervatima biosfere, geoparkovi daju doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine iz Hrvatske nalazi se i Nacionalni park Plitvička jezera. 
U Parku prirode Papuk u posjetiteljsku je infrastrukturu u posljednje četiri godine uloženo je 5,6 milijuna kuna. Uređen je prezentacijski centar Eko-točka Jankovac te staza prilagođena osobama s posebnim potrebama. Park je, u sklopu projekta "Zelena linija, nabavio dva hibridna i jedno električno vozilo i postavljene su tri punionice za električna vozila. U tijeku je i energetska obnova upravne zgrade, vrijedna 1,2 milijuna kuna.
U pripremi su tri nova projekta procijenjena na oko 48 milijuna kuna. Riječ je o projektu izgradnje Geo info centra Voćin vrijednoga 42 milijuna kuna koji će se financirati sredstvima EU fondova.  Dovršena je i dokumentacija za projekt Eko kamp "Duboka" vrijedan 2,5 milijuna kuna, u turističkoj zoni naselja Velika, a bit će namijenjen za održavanje škola u prirodi, za rekreativce i druge posjetitelje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.