U osječkim Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko- turističkoj školi predstavljeni su obrazovni programi uz demonstraciju francuske gastronomije. Izvela ju je, po prvi put na hrvatskom tržištu, prestižna svjetska kulinarska škola pariške Akademije Le Cordon Bleu koja pomaže u edukaciji nastavnika i učenika.
Voditelj Odjela za zapošljavanje i razvoj Akademije Philippe C. Rocheron izrazio je zadovoljstvo ovom suradnjom jer je, kaže, odmah uočio odlične uvjete za rad i edukaciju koji odgovaraju centru izvrsnosti.
Današnja jedinstvena kulinarska demonstracija francuskih vještina i znanja rezultat je uspostavljene suradnje između obrazovnih ustanova, uspješno završenih programa usavršavanja nastavnika i mentora UGO škole koji se provode u sklopu EU projekta VirtuOS- uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.
Vrijednost projekata je oko 65 milijuna kuna, a škole partneri su iz Vinkovaca, Đakova, Požege i Virovitice. Tijekom demonstracije otkrivene su tajne francuske kuhinje s inovativnim jelima pripremljenim s domaćim slavonsko-baranjskim namirnicama, ali u francuskom „štihu”.
Prema riječima ravnatelja Ugostiteljsko-turističke škole Andreja Kristeka, ovom se suradnjom „željelo ojačati kompetencije nastavnika i mentora kod poslodavaca te da naša djeca dobiju kvalitetu na tržištu rada tako da uče od najboljih.” Značaj projekta potvrđuje i potpora koje daju Veleposlanstvo Republike Francuske i Francuska alijansa Osijek te Osječko-baranjske županija. C.Rocher je podsjetio na povijest i Napoleona koji je uvijek govorio: „Ako imaš dobrog kuhara, imat ćeš i dobre dogovore”.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.