Hrvatski radio

Radio Osijek

Parkirališna mjesta za invalide

05.02.2019.

11:23

Autor: Radio Osijek

Akcija ParkirOs 2017, fotografije Amoreta Bajto.jpg

Akcija ParkirOs 2017, fotografije Amoreta Bajto.jpg

Foto: - / -

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak izdala je preporuku gradovima i policijskim upravama povodom nepropisnog parkiranja na označenim mjestima za osobe s invaliditetom. "Leteća ekipa" Radio Osijeka više je doznala od savjetnika u osječkom Područnom uredu Maria Bureka.

Naime, Ured pravobraniteljice zaprimio je brojne pritužbe osoba s invaliditetom i njihovih predstavnika koji upozoravaju na činjenicu da građani učestalo nepropisno parkiraju na mjesta označena za osobe s invaliditetom, a da nemaju pravo na to. Osobama s invaliditetom koje se kreću uz pomoć pomagala poput štaka, štapova, invalidskih kolica i dr., potrebno je parkirališno mjesto koje će biti što bliže odredištu i adekvatno označeno kako bi nesmetano mogli ući/izaći iz automobila te obaviti određene poslove. Većini osoba s invaliditetom osobni automobil je jedino prijevozno sredstvo kojim odlaze na radno mjesto, doktoru ili obavljati razne poslove čime im je olakšano kretanje i neovisno življenje.

„Upravo buđenjem svijesti i pozitivnim primjerima možemo potaknuti javnost na poštivanje propisa vezanih za pristupačnost. Primjere velikih i važnih kampanja i akcija protiv nepropisnog parkiranja na označenim mjestima za osobe s invaliditetom imali smo u Osijeku, Puli, Zagrebu i Splitu“, navodi se u priopćenju.

Pravobraniteljica je stoga izdala preporuku svim gradovima i Policijskim upravama s predloženim mjerama i aktivnostima. Gradovima je preporučeno da u svojoj sredini provedu akciju u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom koja će za cilj imati podizanje svijesti i sprječavanje nepropisnog parkiranja na mjestima označenima za osobe s invaliditetom.

Policijskim upravama je preporučeno provođenje prometne akcije nadzora i kontrole parkiranja na parkirališnim mjestima označenima za osobe s invaliditetom uz prethodnu najavu iste. Također, preporučeno je i češće provođenje kontrole odnosno provjere tko se parkira na označena mjesta za osobe s invaliditetom i da se propisno kazne novčano, ali i premještanjem automobila odnosno oslobađanjem označenog parkirališnog mjesta.

/priopćenje Ureda pravobraniteljice/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.