Hrvatski radio

Radio Osijek

Parkirate li na mjesto za invalida, iako niste invalidna osoba?

03.12.2019.

16:00

Autor: Neven Knežević

Parkirate li na mjesto za invalida, iako niste invalidna osoba?

Parkirate li na mjesto za invalida, iako niste invalidna osoba?

Foto: - / -

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom na području Europske unije policijski službenici provode akciju nadzora korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom

Koliko se često susrećemo sa situacijom da je na mjestu za vozilo invalidne osobe parkiran netko tko to nije ili da vozilo ima potrebnu oznaku, no za volanom nije invalidna osoba? Nažalost često. Upravo akcije u povodu Međunarodnog dana invalidnih osoba koju provode pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova u suradnji s Uredom pravobraniteljice ima za cilj upozoriti na takve slučajeve, ali ih i sankcionirati. "Posebno je kritično na području pet slavonskih županija", kaže voditelj osječkog ureda pravobraniteljice Mario Burek. "U Slavoniji i Baranji ima gotovo 90 tisuća invalidnih osoba od ukupno 500 tisuća koliko ih je evidentirano u Hrvatskoj. Dodajmo da je novčana kazna za nepropisno parkiranje na parkirališnom mjestu rezerviranom za parkiranje vozila s invaliditetom 700 kuna, a osoba koja bude dva ili više puta pravomoćno kažnjena zbog ustupanja svoga znaka pristupačnosti drugoj osobi, privremeno  će se oduzeti znak pristupačnosti na rok od dvije godine. 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.