Hrvatski radio

Radio Osijek

Parnoj lokomotivi mjesto je na kolodvoru

10.02.2020.

12:18

Autor: Iva Fijala

Parnoj lokomotivi mjesto je na kolodvoru

Parnoj lokomotivi mjesto je na kolodvoru

Foto: - / -

Na osječkom željezničkom kolodvoru okupili su se građani kako bi potaknuli postavljanje parne lokomotive uz nathodnik i kolodvorsku zgradu, a ne na čistinu između željezničkog i autobusnog kolodvora, kako je predviđeno idejnim projektom.

Ove se godine proslavlja 150. obljetnica dolaska prvog vlaka u Osijek. Tim povodom trebala bi biti postavljena stara parna lokomotiva, a prema idejnom rješenju njezina bi lokacija trebala biti na čistini između autobusnog i željezničkog kolodvora. Predsjednik Kluba željezničkih umirovljenika Zvonko Ćurak na današnjem je skupu građana upozorio da je ta lokacija neprimjerena jer bi spomen-lokomotiva trebala biti na željezničkom kolodvoru, tim više što bi u budućnosti između predviđene lokacije za staru parnjaču i kolodvora mogla niknuti zgrada koja bi u potpunosti zaklonila pogled na lokomotivu. Predlažu prikladniju lokaciju između ,,Gutmanovog kolodvora'' i kolosijeka uz nathodnik i samu kolodvorsku zgradu jer će tu lokomotiva biti vidljivija.

Osječka lokomotiva vlasništvo je Hrvatskog željezničkog muzeja iz Zagreba. Riječ je o parnoj lokomotivi serije 51-014, koja je 1926. godine proizvedena u Mađarskoj i koja je prometovala po prugama Slavonije vukući vlakove do sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Do Domovinskog rata parna lokomotiva bila je izložena s istočne strane tadašnjeg hotela Murse. U ratu oštećena lokomotiva obnovljena je u radionici Vuče vlakova Osijek, u što je HŽ uložio oko 450.000 kuna, i već više od petnaest godina stoji u depou.

Prema pisanju Glasa Slavonije postojala je mogućnost da se lokomotiva postavi u nekom drugom gradu, ako se u Osijeku ne bude dovoljno brzo reagiralo. Iz gradskih službi zaduženih za komunikaciju s medijima krajem prošle godine odgovorili su da je izrađeno idejno rješenje i troškovnik, a realizacija je planirana tijekom 2020. godine. Predviđeno je postavljanje parnjače  na javni prostor na čistinu između željezničkog i autobusnog kolodvora.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.