Hrvatski radio

Radio Osijek

19:15 / 26.01.2016.

Autor: HRT/Višnja Ružojčić

Paulownija se uzgaja u laboratoriju u Slavonskom Brodu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Paulownija, najbrže rastuće drvo na svijetu podrijetlom iz Kine, sve je traženija i među domaćim proizvođačima. Tako će 10.000 sadnica te biljke tržištu ovoga proljeća ponuditi Centar za biotehnološka istraživanja i razvoj iz Slavonskoga Broda.

Iz Centra poručuju da žele u suradnji s proizvođačima usavršiti tehnologiju uzgoja te višenamjenske kulture. Proces  proizvodnje i umnožavanja bezvirusnih sadnica paulownije počinje u laboratoriju. U potpuno sterilnim i sigurnim uvjetima. "Izuzetno je važna ta higijena da ne bi došlo do kontaminacije. Samo se protiv toga borimo", pojasnila je Sanela Lačić Grgurić, iz Biotehnološkog centra iz Slavonskog Broda. To je, kaže, odgovor svima koji strahuju od invazivnosti ove biljke, strane našem podneblju. Centar će već na proljeće tržištu ponuditi 10.000 sadnica paulownije, a proizvođačima ugovore o suradnji. 
No, osim u drvnoj industriji  može se koristiti i za ogrjev. Također, riječ je o proizvodnji koja nakon početnih ulaganja nije prezahtjevna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.