Hrvatski radio

Radio Osijek

Pavliček o COVID -19: U Vukovaru očekujemo i prva ozdravljenja

17.04.2020.

13:55

Autor: Radio Osijek/ MP

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

„I dalje imamo 3 zaražena sugrađanina, a nadam se kako ćemo slijedeći tjedan imati i prva ozdravljenja. U samoizolaciji je 109 osoba - 75 hrvatskih državljana, a ostali su zaposleni na brodovima koji su privezani kod Vukovara“, kaže načelnik gradskog Stožera civilne zaštite Marijan Pavliček.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Vukovara Marijan Pavliček kazao je kako su zadovoljni trenutačnom situacijom kada je riječ o suzbijanju epidemije koronavirusa u Vukovaru. 

Kazao je i kako od danas u izdvojenoj COVID-19 ambulanti u Borovu naselju započinje uzimanje uzoraka od osoba na koje se sumnja da su zaražene. Za tu namjenu postavljen je šator, a uzroci će se uzimati iz automobila tako da se ne mora izlaziti van. Dodao je i kako je situacija u domovima za starije pod kontrolom kao i da su do sada izdali ukupno 1799 propusnica od kojih je njih oko 1000 aktivno. Većinom su to jedni te isti ljudi koji propusnice uzimaju radi posla, poljoprivrednih radova ili posjete starijima i nemoćnima. Angažirano je i Gradsko društvo Crvenoga križa koje obilazi starije i nemoćne osobe i donosi im namirnice i lijekove.

"Treba znati kako je gradski stožer u svakodnevnoj komunikaciji sa nacionalnim stožerom i da mi redovito predlažemo razne sugestije. Međutim, nacionalni je stožer taj koji mjere donosi ili ukida dok ih lokalni provodi“, istaknuo je Pavliček.

Prema riječima načelnika vukovarskog Stožera Marijana Pavličeka veliki dio građana se drži propisanih mjera što pokazuju i dronovi koji nadlijeću Vukovar već nekoliko dana i do sada su zabilježili svega 2-3 prekršaja mlađih osoba koje su se okupljale na sportskim igralištima.

Komentirajući inicijativu saborskog zastupnika Tomislava Panenića, koji je predložio da se radi povoljne epidemiološke situacije stanovnicima sa područja bivših općina Vukovar, Vinkovci i Županja omogući kretanje bez propusnica diljem Vukovarsko – srijemske županije, Pavliček je rekao kako vukovarski stožer protiv toga nema ništa ali i da su pojedine općine pokazale sumnjičavost te da radi toga vjerojatno od toga neće biti ništa.  

I Pavliček očekuje kako će sa 27. travnjem dio donesenih mjera biti ukinut ili ublažen, a dio i dalje ostati na snazi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.