Hrvatski radio

Radio Osijek

15:01 / 23.06.2022.

Autor: Radio Osijek/TM

Peace Run na putu kroz Hrvatsku

Sudionici Utrke mira stigli u Osijek

Sudionici Utrke mira stigli u Osijek

Foto: Vlatko Franjin / Radio Osijek

U Osijek su danas stigli trkači tradicionalne „Utrke mira (Peace Run)”, najveće mirovne štafetne utrke na svijetu, koja se održava svake godine i ima za cilj promicanje međunarodnog prijateljstva i razumijevanja.

Utrka za mir startala je 27. svibnja u Njemačkoj. Do sada su prošli Austriju, Slovačku i Mađarsku. Jučer su, kako kaže koordinatorica Peace Runa Gordana Petrovčić, preuzeli baklju na mađarsko-hrvatskoj granici te prošli Beli Manastir, Belišće, Valpovo, Đakovo i sada su stigli u Osijek. Nastavljaju sve do Iloka kada će baklju prenijeti u Srbiju. „Sudjeluje 12 trkača i svi su različitih nacionalnosti, a sastav se stalno mijenja. Ovdje je poanta da je svatko bitan, da svatko može nešto napraviti. Ne moraš biti prvi, ali moramo biti zajedno, jer ako radimo kao tim možemo čuda stvoriti”, ističe Petrovčić.

U utrci je prije više od tri desetljeća sudjelovao i Damir Černić, predsjednik Maraton kluba Hrvatski sokol. Kaže da je Peace Run tada bio nešto drugačiji. „Baklje mira dolazile su sa četiri strane svijeta. Centralna je baklja bila na Trgu Ante Starčevića. Trkači su došli na trg i zajedno su zapalili tu centralnu baklju mira. Drago mi je da smo danas ponovno dio te svjetske priče”, rekao je Černić. Članovi kluba nastavili su trčati s ostalim sudionicima, a očekuju da će im se usput priključiti još ljudi koji žele pronijeti poruku mira.

„Poruka Utrke mira je vrlo jednostavna: ako možemo trčati zajedno u miru i skladu, tada možemo zajedno živjeti u miru i prijateljstvu. Svatko od nas može promijeniti svijet - dajući živući primjer drugima i čineći simbolično prvi korak. U tom duhu možemo trčati s bakljom, prenijeti je par kilometara ili je samo primiti i dati dalje – svaki korak se računa”, poručuje Petrovčić.

Trkači, putujući kroz više od 150 zemalja svijeta, nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te ju predaju iz ruke u ruku stanovnicima tisuća mjesnih zajednica kroz koje prolaze.

Utrku mira je utemeljio Sri Chinmoy 1987. godine, a u Hrvatskoj se održava od 1989. godine.

Utrka mira stigla u Osijek

Utrka mira stigla u Osijek

Foto: Vlatko Franjin / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.