Hrvatski radio

Radio Osijek

Pedalom solidarnosti prikupljen novac za sportsku opremu ukrajinskoj djeci

28.06.2022.

15:26

Autor: Radio Osijek/TM

Pedalom solidarnosti prikupljen novac za sportsku opremu ukrajinskoj djeci

Pedalom solidarnosti prikupljen novac za sportsku opremu ukrajinskoj djeci

Foto: Zaklada Slagalica / -

U biciklističko-filantropskoj kampanji, u sklopu koje su poznati osječki humanitarci Ivica Lenard i Igor Toman bicikliranjem od Zagreba do Trogira pozvali donatore da podrže njihovu akciju „Pedala solidarnosti”, cilj je ostvaren – kroz ukupno 57 pojedinačnih donacija.prikupljene su 16. 644 kune.

Još jedan dodatak uspješnosti kampanje je i podrška gradova koji su se nalazili na biciklističkoj ruti. Na startu u Zagrebu, Lenarda i Tomana su ispratili zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović. Oni su osobno donirali prvih tisuću kuna za ovu kampanju. „Mislim da je jako lijepo kada netko odluči na svoj rođendan napraviti nešto za druge i pozvati sve svoje prijatelje da doniraju za djecu iz Ukrajine kako bi im se kupila sportska oprema“, rekao je Tomašević, jer, podsjetimo, rođendanska želja Igora Tomana bila je za svoj 50. rođendan pokrenuti humanitarnu kampanju i u tome je našao podršku u svom stalnom pratitelju na biciklističkim humanitarkama Ivici Lenardu. Podršku im je pružila Zaklada Slagalica, DKolektiv – organizacija za društveni razvoj i mnogi drugi. Logistička potpora za vrijeme pedaliranja na putu dugom 540 kilometara bili su im SDP-ovci Boris Piližota i Biljana Gaća.

„Kampanja Pedala solidarnosti imala je za cilj pružiti podršku djeci iz ukrajinskih obitelji koja su svoje trenutno mjesto pod suncem pronašla upravo u Osijeku kao sudionici slobodnih aktivnosti koje organizira DKolektiv. Prikupljena sredstva bit će usmjerena za kupnju sportske opreme (bicikli, romobili, role) za djecu kako bi provedba njihovog slobodnog vremena u Osijeku bila što kvalitetnija. Veliko hvala Gradu Zagrebu, Gradu Rijeci, Gradu Jastrebarsko, Gradu Trogiru i Gradu Supetru što su pružili logističku i financijsku podršku kampanji”, istaknula je Mirna Šmit iz Zaklade Slagalica.

Igor Toman i Ivica Lenard osječkoj, ali i široj slavonskoj publici poznati su kao neumorni biciklističko-filantropski tandem koji je desetke tisuća kilometara donirao u brojne humanitarne akcije. Vozili su od Hrvatske do Rusije, po noći i po danu, kroz glavne i sporedne putove, a najdraže im je kada sjednu na bicikl i pedaliraju za one koji trebaju podršku. 2019. godine dobili su volontersku nagradu koju dodjeljuje Volonterski centar Osijek, a kao dio neformalne inicijative „Lege za djecu superjunake“.dobitnici su posebnog Priznanja za filantropsku inicijativu građana 2017. godine, koju dodjeljuje Zaklada Slagalica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.