Hrvatski radio

Radio Osijek

Pedeset i osmi rođendan FAZOS - a

19.10.2018.

11:13

Autor: Amoreta Bajto

fotografija FAZOS

fotografija FAZOS

Foto: - / -

FAZOS, osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti, obilježava ovih dana pedeset i osmu obljetnicu osnutka, O povijesti, sadašnjosti i budućnosti ove visokoškolske ustanove u programu Radio Osijeka govorio je dekan, Krunoslav Zmaić.

"Najbolje su nam godine svakako bile one doratne, kada je, kao Poljoprivredni fakultet Osijek sa jedinstveniom kompleksom zgrada na Tenjskoj cesti bio jedinstven u Europi", kaže nam dekan Krunoslav Zmaić, ali ne sumnja da će se "zlatno doba" ponoviti kroz nove projekte okrenute budućnosti. Komentirao je i nešto manje upisanih studenata na prvu godinu studija te rekao da je to posljedica aktualnih trendova u Hrvatskoj no kako vjeruje da će se to ubrzo promijeniti.

Fakultet agrobiotehničkih znanosti djeluje u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i jedna je od njegovih najstarijih članica. Do lipnja ove godine zvao se Poljioprivredni fakultet. Osim izvedbe nastave na sveučilišnom preddiplomskom, diplomskom, stručnom te na poslijediplomskom studiju, osnovnu djelatnost Fakulteta predstavlja i znanstvenoistraživački rad, prvenstveno u biotehničkom znanstvenom području, znanstvenom polju agronomije.

Znanstveno-nastavni djelatnici Fakulteta imaju zadatak obrazovati studente, kroz postupno uvođenje u svijet osnovnih spoznaja o biljkama i životinjama te tehnologijama uzgoja, kako bi samostalno mogli rukovoditi procesom poljoprivredne proizvodnje, čiji je krajnji cilj proizvesti hranu za ljudsku zajednicu. U tom složenom obrazovnom procesu nastavnici se koriste i vlastitim saznanjima iz znanstvenog i stručnog rada te na taj način obogaćuju i osuvremenjuju obrazovanje studenata. Usporedo s nastavnim radom asistenti i profesori te stručni suradnici obavljaju znanstvena istraživanja iz biologije, kemije, ishrane i zaštite te genetike bilja i životinja, mehanizacije i ekonomike u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji, a sve to u cilju kvalitativnog i kvantitativnog unapređivanja proizvodnje hrane, uz što je moguće manje troškove proizvodnje te očuvanje prirode, okoliša i ljudskog zdravlja.

Počeci razvoja visokoškolskog obrazovanja u biotehničkom području u istočnoj Hrvatskoj započeli su 1960. godine osnivanjem Visoke poljoprivredne škole u Osijeku koja je s nastavom za prve studente započela 18. listopada 1960. godine. Visoka poljoprivredna škola bila je u sastavu Sveučilišta u Zagrebu sve do osnivanja Sveučilišta u Osijeku 1975. godine kada Poljoprivredni fakultet postaje članicom osječkog Sveučilišta. U razvoju Poljoprivrednog fakulteta potrebno je naglasiti izuzetno teško razdoblje od 1991. do 1994. godine kada su tijekom Domovinskog rata u potpunosti srušene zgrade Fakulteta i uništen veliki dio znanstvene opreme i knjižne građe. Unatoč tome, zalaganjem i radom djelatnika te uz pomoć članica Sveučilišta i srodnih institucija u Hrvatskoj i svijetu, Poljoprivredni fakultet je nastavio s radom i razvojem.

/pri izradi web članka korišteni su materijali s web stranice FAZOS/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.