Hrvatski radio

Radio Osijek

Peko traži smjenu vodstva lokalne policije

03.05.2016.

15:09

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Početak sjednice Gradskoga vijeća Osijeka obilježio je istup Jaroslava Pecnika iz Hrvatskih laburista koji je upozorio na, kako tvrdi, primjere revizije povijesti i relativizacije ustaštva, pa i među gradskim vijećnicima.

Podsjetio je na neprimjereno skandiranje na utakmici Hrvatska - Izrael u Gradskome vrtu, na istup predsjednika Gradskoga vijeća Ante Đapića na Saboru HSP-a Ante Starčević te na djelovanje HDSSB-ove garde. Većina prozvanih vijećnika Pecniku je predbacila da sjednica Gradskoga vijeća nije ni mjesto ni vrijeme za otvaranje takvih tema, ali se kraća rasprava ipak povela, a dio je vijećnika za to vrijeme izišao iz vijećnice. Miroslav Vanek iz GOGO-e, dajući potporu Pecniku, od gradonačelnika je tražio da se ogradi od Đapića, što je Vrkić poprilično burno odbacio uz objašnjenje da vijećnica nije sudnica.

Među pitanjima i prijedlozima vijećnika izdvajamo inicijativu Krešimira Bubala iz HDSSB-a koji se zauzeo za održavanje hitne sjednice Vlade u Osijeku o investicijama i budućnosti grada, a u svjetlu iseljavanja mladih, izostanka investicija te odgode daljnje izgradnje Koridora Vc. Podupirući takvu inicijativu, gradonačelnik Vrkić najavio je skori sastanak s ministrom prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem ali i drugim ministrima.

Ivica Završki iz HDSSB-a zatražio je pak očitovanje zamjenika gradonačelnika Vladimira Hama o neuspjehu kandidature za Europsku prijestolnicu kulture te postavio pitanje koliko je izdvojeno za honorare ljudi angažiranih na pripremi programa. Ham je rekao kako su upravo velikim dijelom i presudile financije jer je, primjerice, Rijeka prošle godine za kandidaturu izdvojila 7, a ove 9 milijuna kuna, što je neusporedivo više od milijun i 300 tisuća kuna koliko je potrošio Osijek. Od toga honorari za desetak suradnika iznosili su oko 160 tisuća kuna.

Vruće je bilo i u raspravi o izvješću policije o stanju sigurnosti u gradu. Zamjenik načelnika Policijske uprave osječko-baranjske Damir Takač očitovao se o prozivkama da policija prekomjerno kažnjava bicikliste i druge sudionike u prometu. Kaže kako je prošle godine evidentirano 2.872 prekršaja biciklista, ali i da je 72% njih dobilo samo pisana upozorenja.  Takač je odbacio i nazvao pretjeranima medijske napise i izvješća o toj temi, no Zdravko Peko iz Zelenih Hrvatske iznio je statističke usporedbe s drugim većim gradovima u Hrvatskoj koji upućuju na to da Osijek daleko prednjači po broju kazni, čak i u odnosu na Zagreb. Ponovio je kako je riječ o represiji te vijećnike i saborske zastupnike s ovoga područja pozvao da od ministra Orepića zatraže smjenu lokalnih policijskih čelnika.

Na sjednici su bili i predstavnici Dječjeg gradskog vijeća i gradonačelnica Iva Komar. Srećom po njih, zadržali su se kratko.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.