Hrvatski radio

Radio Osijek

Pelcerijada, pazarenje i još puno toga

30.04.2022.

12:38

Autor: Radio Osijek

Svrati u park

Svrati u park

Foto: Radio Osijek / HRT

Udruga PLANTaža održala je u subotu druženje s prirodom u ružičnjaku u Parku kralja Držislava, nedaleko od Školjke. Ispod procvalih stabala i pupova ruža posjetitelji su mogli birati između Pelcerijade, Pazarenja, bombe od sjemena i oslikavanja prirode.

U povodu Dana planeta zemlje, čije je obilježavanje odgođeno za danas zbog loših vremenskih prilika, obilježen je zanimljivim programom. Kako je istaknula je predsjednica udruge Plantaža Darija Valter: "Naš planet prepun je čudesnih mjesta na kojima možemo uživati u čarima netaknute prirode. Ipak, ne odnosimo se prema njoj uvijek kako bismo trebali te nas zbog toga i ona sve češće kažnjava. Cilj nam je zahvaliti našem planetu na svemu što nam daje i dati vlastiti doprinos u zaštiti okoliša", istaknula je predsjednica udruge Plantaža Darija Valter i pojasnila nastajanje bombi od sjemena: "Zapravo je koncept jednostavan. Kombinacija gline i humusa sa sjemenom koje se može staviti po izboru. Može biti povrće, cvijeće ili stabla. Naprave se kuglice koje se bace i jednostavno čekamo da priroda odradi svoje."


Uz razno bilje na manifestaciji se mogla naći i različita odjeća o čemu je u programu Radio Osijeka više govorila organizatorica "Pazarenja" Katarina Tutnjević: "Ima tu novih stvari, ali i 'vintage' komada odjeće. Želja nam je okupiti sve koji imaju robu koja se može ponovno koristiti s ciljem da se što manje zagađuje priroda, a osim toga može se pronaći puno toga za proljeće i predstojeće ljeto i puno povoljnije proći. Tekstil je inače veliki zagađivač okoliša i jako se puno kemikalija koristi u njihovoj proizvodnji."

Luka Mitar u razgovoru s Darijom Walter i Katarinom Tutnjević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.