Hrvatski radio

Radio Osijek

Peludni semafor za ambroziju u Osijeku je na crvenom

16.08.2018.

14:37

Autor: Tatjana Mautner

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: - / -

Za pet do 15 posto stanovnika Hrvatske dolaze teža vremena – riječ je o ljudima alergičnim na pelud ambrozije, prilično agresivnog korova koji može otpustiti i do osam milijuna peludnih zrnaca po biljci. U Osijeku je peludni semafor posljednjih desetak dana u crvenom.

Prema posljednjim mjerenjima Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u prostornome metru zraka nalazi se stotinjak zrnaca peludi ambrozije, što je trostruko više od gornje granice tolerancije za sve alergičare. Počinju prva peckanja grla, očiju, nosa, suzenje. "Simptomi su vrlo slični običnoj prehladi, no karakterističan je svrbež i peckanje", objašnjavaju stručnjaci. Kod alergičara reakcije na pelud počinju kod koncentracije od 20 do 30 zrnaca po kubnom metru.
Ovo je tek početak sezone polenizacije, za koju stručnjaci vjeruju da će biti uobičajena, kada je ovaj korov u pitanju, daleko ispod rekorda zabilježenog u Osijeku – 2010. godine koncentracija je iznosila 1610 zrnaca po m³ zraka. A da se to ne bi dogodilo, tu prilično agresivnu biljku treba uništavati. "Na vrijeme", kaže Mirta Eberhard iz Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo: "Najbitnije je njezino uklanjanje. Najbolje bi bilo ukloniti je prije njezinog perioda cvatnje, dakle, prije srpnja - košnjom ili oranjem. Sami građani su dužni ukloniti sve sumnjive površine pod ambrozijom." Potvrđuje to i voditelj Odsjeka komunalnog redarstva osječke gradske uprave, Ivica Šiškić: "Propisana je obveza vlasnika, odnosno korisnika predvrtova, dvorišta, neizgrađenog građevinskog zemljišta, obrađenih ili neobrađenih poljoprivrednih površina uništavanja ambrozije i korova." U suprotnom, prema gradskoj uredbi, slijede kazne: pravne osobe 5.000 kuna, tisuću kuna za odgovornu osobu, 1.500 kuna za fizičku osobu-obrtnika i 1.000 kuna za fizičke osobe.
No unatoč tomu, u gradu se pojavljuju površine zarasle u korov u kojem dominira upravo partizanka, limundžik, fazanuša ili krausova trava, što su i drugi nazivi poznati za ambroziju. Alergičari stoga apeliraju na komunalne redare da bar sada, u sezoni njezinog cvjetanja rigoroznije provode izvide.
Vrhunac visokih koncentracija peludi ambrozije uobičajeno stiže krajem kolovoza i početkom rujna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.