Hrvatski radio

Radio Osijek

Penava: "Hoćemo li šutjeti na činjenicu da učenici ne ustaju na himnu?"

15.01.2019.

13:00

Autor: Radio Osijek / KI

foto: Radio Osijek / KI

foto: Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Dvadeset sedma godišnjica međunarodnog priznanja te dvadeset i prva obljetnica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i završetka mandata UNTAES-a obilježena je danas u Vukovaru. Tom su prigodom brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće na vukovarskom Memorijalnom groblju.

Nakon polaganja vijenaca u spomen na one koji su svoje živote ugradili u temelje naše države vukovarski gradonačelnik Ivan Penava još jednom je upozorio na kontinuiranu prisutnost velikosrpske politike u našoj zemlji s naglaskom na Vukovar: "Po tom sam pitanju jučer dosta toga rekao, zapravo i gotovo sve što sam mislio. Jedino što mogu možda posve simbolično na ovom mjestu reći je da su u ovome gradu prije 27 godina ljudi ginuli zbog ove države, stijega te države i himne te države. Hoćemo li mi danas 27 godina nakon toga šutjeti na činjenicu da učenici koji pohađaju škole na srpskom jeziku sjede na tu istu himnu? To je sve", rekao je Penava.

Današnjega dana prije 27 godina, kada je priznata Hrvatska, prisjetio se predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara Tomislav Josić, te se složio s gradonačelnikom Penavom o trenutačnoj atmosferi u Vukovaru: "Ne mogu baš reći da su mi na današnji dan 1991. godine lijepe uspomene. Mi smo bili u logoru u to vrijeme i na taj dan dobili smo baš dobru 'terapiju' jer je Hrvatska priznata. Mi smo u Domovinskom ratu napravili što smo trebali, a politika je sve to na kraju uspjela upropastiti", rekao je Josić.

Vukovarsko srijemskom dožupanu Damiru Barni posebno su u sjećanju ostali dani nakon mirne reintegracije kada je radio u Zavodu za platni promet Republike Hrvatske te sudjelovao u uvođenju kune u hrvatsko Podunavlje: "Došao sam u Vukovar kada je bio projekt uvođenja kune u hrvatsko Podunavlje. Samo izgled grada, bio je strašan, a trebalo je puno strpljenja, puno hrabrosti i mudrosti da bi proces uvođenja kune uspio. Ono što mi se posebno urezalo u sjećanje je da smo se ploču s imenom institucije usudili staviti na zgradu u Vukovaru tek dva mjeseca nakon povratka u grad", rekao je Barna koji se složio s jučerašnjom izjavom gradonačelnika Ivana Penave na postojanje kontinuirane velikosrpske politike u Vukovaru posebice osuđujući SDSS-ovog Milorada Pupovca zbog zatvorske posjete osuđenim ratnim zločincima: "Ići u posjet osuđenim ljudima za zločine u Trpinji sigurno ne pridonose boljim međunacionalnim odnosima."

Molitvu za sve žrtve Vukovara, povodom 27 godina međunarodnog priznanja te 21. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja na vukovarskom Memorijalnom groblju predvodio je župnik Župe svetog Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.