Hrvatski radio

Radio Osijek

Penava Mažaru nije dopustio govor - reagirao Jandroković

16.01.2023.

17:33

Autor: Hina/HRT/Radio Osijek/TM

Nikola Mažar u Vukovaru je bio izaslanik predsjednika Sabora

Nikola Mažar u Vukovaru je bio izaslanik predsjednika Sabora

Foto: Davor Javorović / Pixell

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je pismo Ivanu Penavi neugodno iznenađen time što je vukovarski gradonačelnik onemogućio da Nikola Mažar govori na 25. godišnjici mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, ocijenivši to pokušajem degradacije Sabora. Penava odgovara „Radi se o politiziranju.”

„Iznimno me neugodno iznenadila činjenica da je izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora bila uskraćena prigoda za obraćanjem”, napisao je Jandroković u ponedjeljak vukovarskom gradonačelniku kao organizatoru jučerašnje Svečane akademije održane u Vukovaru. Podsjetio je pritom da su se na prigodnoj Svečanoj akademiji, među inima, imali prigodu obratiti predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić te Vesna Škare Ožbolt, nekadašnja predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i savjetnica prvog predsjednika Republike Franje Tuđmana.

"Ta Vaša odluka ne predstavlja samo ozbiljan organizacijski propust nego i pokušaj degradacije najvišeg predstavničkog tijela građana Republike Hrvatske te narušavanja njegove suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave", ocijenio je Jandroković.

Osobno ga je, dodao je, posebno rastužila činjenica da takav izraz nepoštovanja Hrvatskog sabora dolazi od strane jednog od njegovih zastupnika.


Odabir Mažara za izaslanika nije bio slučajan


"Želim istaknuti kako odabir za mog izaslanika u ovoj prigodi nipošto nije bio slučajan. Poput Vas, gospodin Mažar saborski je zastupnik iz V. izborne jedinice, koja obuhvaća i grad Vukovar. Držim kako bi osobito vrijedna bila simbolika obraćanja Svečanoj akademiji od strane saborskog zastupnika koji se u Vukovar vratio upravo 1998. godine", istaknuo je predsjednik Sabora u pismu vukovarskom gradonačelniku.

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Jandroković je uvjeren da je Penava onemogućavanjem obraćanja izaslaniku predsjednika Sabora, nažalost, propustio i priliku odaslati "važnu političku poruku o stavljanju nacionalnog iznad stranačkog i lokalnog".

"Jer, obilježavanje postignuća od iznimne nacionalne važnosti treba koristiti za afirmaciju zajedništva, a ne zlorabiti u dnevno-političke svrhe ili za potpirivanje neslaganja na lokalnoj razini. To nije samo pitanje domoljublja nego i osnovne političke kulture. Sa žaljenjem mogu konstatirati kako Vaša duboko pogrešna odluka dokazuje kako to ovog puta niste uspjeli prepoznati", dodao je predsjednik Sabora.

Jandroković u pismu napominje i da značaj mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kojom je dovršen proces povratka okupiranih područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak RH, nadilazi granice naše države jer Prijelazna uprava UN-a u istočnoj Slavoniji (UNTAES), završena 15. siječnja 1998. godine, ostaje jedna od najuspješnijih mirovnih operacija Ujedinjenih naroda u povijesti te organizacije.

"Poštovani gospodine gradonačelniče, vjerujem kako ne dvojite da se Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja ubraja u presudne događaje suvremene hrvatske povijesti. Držim da nas žrtva hrvatskih branitelja, kao i ostavština prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana sve zajedno obvezuju da se prema takvim događajima odnosimo s posebnim poštovanjem, odgovornošću i uključivošću", poručio je Gordan Jandroković na kraju pisma vukovarskom gradonačelniku Penavi.

Penavina strana priče

Gostujući u Oporbenom zarezu, emisiji Prvog programa Hrvatskoga radija, Ivan Penava je odgovorio na Jandrokovićevu prozivku:

Ivan Penava

Ivan Penava

Foto: Oporbeni zarez / HRT

„Organizaciju 25. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja po mom mišljenju trebala je raditi država, a ne Grad Vukovar, međutim znao sam koliko se drži do tih stvari, osjećao sam odgovornost i preuzeli smo to kao grad. Uputili smo pozive svima kojima je trebalo pa tako i Hrvatskom saboru, odnosno gospodinu Jandrokoviću, ali poučeni smo iskustvom i praksom kakvu nažalost gospodin Andrej Plenković i njegova stranka prakticiraju, a to je da se ne odazivaju na takve pozive, već šalju izaslanike i vrlo često, bez obzira na prigodu, bespotrebno politiziraju. Protokol Grada Vukovara uputio je poziv predsjedniku Sabora, predsjedniku Vlade i predsjednika države sa zamolbom da se poziv odnosi na njih te da se u slučaju njihove spriječenosti zahvaljujemo, ali da ne šalju svoje izaslanike”, rekao je Penava, komentirajući Jandrokovićevo pismo.

„Gospodin Jandroković je po ne znam koji put poslao svoje izaslanike, koji politiziraju izvan konteksta, baveći se dnevnom politikom, a ne prigodom, zato gospodinu Mažaru nisam dozvolio obraćanje na Svečanoj akademiji”, pojasnio je te nastavio: „Uvažavam protokol, bilo mi je teško poslati poziv SDSS-u, i osobno Vojislavu Stanimiroviću, ali pozvao sam ga jer je bio dionik te priče i dao svoj doprinos, bez obzira na sve drugo što o njemu mislim, ali iz pristojnosti sam ga pozvao”, naveo je Penava te se hipotetski zapitao je li isto pismo gospodin Jandroković uputio i Stanimiroviću i svom koalicijskom partneru SDSS-u. Penava smatra da se radi o politiziranju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.