Hrvatski radio

Radio Osijek

Penava: "Ministarstvo poljoprivrede treba biti u Osijeku!"

05.04.2022.

13:16

Autor: Radio Osijek

O poljoprivredi

O poljoprivredi

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Kako je u Slavoniji najveća koncentracija poljoprivrednika i poljoprivrednih površina u njoj treba biti i težište administrativne uprave, istaknuo je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava predstavljajući na konferenciji za novinare novoosnovani Odbora za poljoprivredu te stranke u Osijeku. Njegovi će članovi biti profesor Josip Jurčević, nacionalni koordinator stranke te Slavko Grgić. Penava smatra da Ministarstvo poljoprivrede treba biti smješteno u Osijeku.

Penava također navodi kako Uprava Hrvatskih šuma treba biti smještena u Vinkovcima, jer Vukovarsko-srijemska županija raspolaže najvrijednijim resursima drvne sirovine u Hrvatskoj. "Kako nas kraj tjedna programski put vodi u Splitsko-dalmatinsku županiju valja reći i kako ćemo se zauzeti da u Splitu bude Ministarstvo turizma. Također, upravljanje prometom na moru i akvakulturom trebaju biti locirani duž jadranske obale, odnosno tamo gdje su nam resursi. Naša je današnja glavna poruka da bi Slavonija trebala biti hraniteljica cijele Europe, no politike u Hrvatskoj godinama guše mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Ljudima nije omogućeno živjeti od zemlje jer se njeguje model da je isplativa samo poljoprivreda sa 100 ili 200 hektara. Govorimo isključivo o ratarstvu, dok praktički sve druge kategorije ne postoje. To kanimo mijenjati, jer smatramo da u Hrvatskoj možemo proizvesti sve, osim agruma i egzotičnog voća i povrća. Ponudit ćemo rješenje po tom pitanju". Nacionalni koordinator te stranke, profesor Josip Jurčević smatra da je nužna decentralizacija Hrvatske, sukladno načelu da centar određenog ministarstva treba biti tamo gdje postoji određena proizvodnja i razvoj. "Što se tiče poljoprivrede , to je zasigurno Slavonija koja ima golemi razvojni potencijal za poljoprivredu. Hrvatsku je nužno decentralizirati kad se radi o državnom upravljanju, jer bez toga nema opstanka i razvoja." Član odbora za poljoprivredu Domovinskog pokreta Slavko Grgić rekao je kako će sva svoja iskustva upotrijebiti za kvalitetan razvoj hrvatske poljoprivrede. "Nama je cilj administrativno smjestiti Ministarstvo poljoprivrede u Osijek  te tako jedinicama lokalne i regionalne samouprave, ali i samim proizvođačima omogućiti brzo i kvalitetno komuniciranje njihovih problema koji bi se brzo i rješavali. Odbor za poljoprivredu Domovinskog pokreta bit će rasadnik ideja i smatramo kako ćemo u idućem razdoblju moći ponuditi dovoljno kvalitetna rješenja kroz strategije ili kroz pojedinačne mjere."              

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.