Hrvatski radio

Radio Osijek

Penava na godišnjicu prosvjeda:Osobno ću kroz HDZ probati doći do rezultata

11.10.2019.

16:47

Autor: Radio Osijek/ MP

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

Na godišnjicu velikog prosvjeda zbog pitanja neprocesuiranja ratnih zločinaca u Hrvatskoj, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je da 'smo zakazali kroz vlast'. Izrazio je nezadovoljstvo što ni u ovih godinu dana po tom pitanju ništa nije učinjeno te nagovijestio i mogućnost izlaska iz HDZ-a.

Penava je pokazao i popis zatočenika srpskog koncentracijskog logora u Sremskoj Mitrovici, te fotografije koje je predočio i na sjednici Vlade održanoj u Vukovaru 2016. Na njima su spomenici koji na grobljima u Vukovaru i okolnim selima veličaju agresore.

- Senzibilizirali smo javnost, dobili veliku potporu građana, probudili nadu da to još nije gotovo i da neće biti gotovo dok se ne riješi do kraja. S druge strane dobili smo i da je cijelo vrijeme kroz medije slane poruke kako nije vrijeme, da trebamo gledati svoja posla, bavili su se svi tko stoji iza prosvjeda, koja je skrivena agenda, rijetki su se bavili stradalnicima Domovinskog rata. Dobili smo od druge strane muk i tišinu, izjave da gledamo svoja posla, da se bavimo lokalnom politikom i na kraju meni omraženu floskulu 'neka institucije rade svoj posao' - rekao je Penava i istaknuo:

- Hrvatska se ponaša kao da je između šahovnice s jedne i zvijezde petokrake i kokarde s druge strane znak jednakosti. Svi će se nad ovime snebivati, ali ja vas uvjeravam da je tako. Samo dva kilometra od spomenika Blagi Zadri je spomenik četničkom vojvodi Vukašinu Šoškočaninu. Što drugo zaključiti nego da je između njih znak jednakosti - kazao je vukovarski gradonačelnik. 

'Držeći jako do braniteljskih udruga prvo idu temeljne vrijednosti i stradalnici Domovinskog rata. Tako kaže i Ustav. Za mene osobno tu nema politike i stranačke stege. Drugi prosvjed ne bi imao smisla, a da se rezultati ne događaju. Taj prosvjed više ne bi mogao biti mirni, nego onaj koji nosi energiju koja ruši, pa sam smatrao da postoje mudriji putevi kako doći do rezultata. Osobno ću kroz HDZ bez ikakvih kalkulacija pokušati to riješiti. Ako to bude moguće - hvala Bogu, ali ako bude na tragu ove sramotne šutnje zahvalit ću se na suradnji i krenuti svojim putem. Ako ništa drugo ostat ću uspravan. O dinamici nemam potrebu ići do kraja. I ja imam svoju odgovornost i kao građanin i kao gradonačelnik. No, ta krivnja nije jednaka, a vi sami odlučite kolika je krivnja svih državnih odvjetnika, ministara, sudaca svih sudova... Nema roka, izbore ne želim spominjati, no svi ste svjesni dinamike koja nam slijedi u idućih godinu dana. Ako HDZ ima problem s procesuiranjem ratnih zločina, onda ima problem sam sa sobom. Ako se potvrdi da je to društvo u kojem su Zadro i Šoškočanin jednaki, ja se u tom društvu ne vidim" - zaključio je Penava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.