Hrvatski radio

Radio Osijek

Penava: „Organiziramo prosvjed za spas Slavonije i Hrvatske”

17.03.2023.

17:26

Autor: Radio Osijek/TM

Ivan Penava

Ivan Penava

Foto: DP / -

Prema pokazateljima Eurostata i podacima za razdoblje od 2015. do 2020. godine, u kategoriji depopulacije ruralnih prostora dvije najgore regije u Europskoj uniji su hrvatske regije, Vukovarsko-srijemska županija i Požeško-slavonska županija – to je bio neposredan povod za konferenciju za novinare što je u Zagrebu održao predsjednik Domovinskoga pokreta Ivan Penava.

''Zašto govorim i zašto ističem ovu temu? Ovi podaci govore o nekoliko stvari. Prvo i osnovno, te podatke nije iznijela nijedna politička opcija, nisu ih iznijeli Domovinski pokret ni Ivan Penava. Nije ih iznijela nijedna domaća agencija, za koju bismo možda sumnjali da ima neku političku agendu. Iznio ih je Statistički ured Europske unije. To su podaci EU-a koji sasvim nedvosmisleno govore da od svih regija na području Europske unije, od Poljske, Slovačke, Bugarske, Rumunjske, a naglašavam Rumunjsku jer, kad slušamo našu Vladu i premijera, imamo predodžbu kako smo mi uspješni, sve je super i imamo najboljeg premijera i odličnu Vladu, međutim kad izuzmete PR medijske analitičare koji su na plaći aktualne vlasti, onda vam ostaju poražavajući podaci o tome da smo najgori u Europi'', ustvrdio je Penava i ukazao na činjenicu da se razdoblje o kojima govore podaci Eurostata podudaraju s razdobljem od kada je na čelu vlade Andrej Plenković. „I rezultati ovih istraživanja apsolutno se preklapaju s rezultatima i ishodima vladavine Andreja Plenkovića i njegovih Vlada te posljedicama tih Vlada po Republiku Hrvatsku”, rekao je Penava


„U stvarnosti ostaju ispražnjene kuće, ulice, sela i gradovi i ovo je znak za uzbunu”, ističe predsjednik DP-a: „Ovi podaci trebaju i zadnjem slijepcu omogućiti da progleda i da vidi da je vrijeme za akciju, hitnu promjenu i smjenu ovakve vlasti. Ovo je”, pojasnio je, „u sportskom žargonu, kao kada je klub zadnji na tablici - on ispada iz lige.” 


Vukovarsko-srijemska županija neslavni je rekorder s gubitkom stanovništva od 2,5 posto godišnje, a Požeško-slavonska s 1,7 posto dijeli drugo i treće mjesto s jednom bugarskom regijom. Domovinski pokret, istaknuo je Penava, želi ukazati na to da je dogorjelo i da više nemaju dvojbi – posegnut će za još jedinim alatom i mehanizmom koji im ostaje na raspolaganju – pozvati građane Hrvatske, a poglavito Slavonije, na prosvjede za spas Slavonije: ''To je jedino što mi još legitimno možemo napraviti za spas Hrvatske i Slavonije – pozvati ljude na ulice. Jer na ovo umiranje, izumiranje u tišini, pristati nećemo'', poručuje šef DP-a.

S detaljima će javnost upoznati pred ljeto, prosvjed će se organizirati u nekom od slavonskih gradova, kako bi poslali poruke o tome što je potrebno učiniti i koji su izlazni scenariji za Slavoniju. „Pokušat ćemo osvijestiti ljude da je vrijeme da se trgnemo. Preuzet ćemo i odgovornost za ovaj događaj i kompletnu organizaciju te biti otvoreni prema svima, građanskim inicijativama, udrugama, političkim strankama te medijima'', naglasio je i poručio da „do promjene neće i ne može doći s ljudima poput Marija Banožića, Dekanića, Šarića, Plenkovića, Žalac i slične ekipe.” 

''Nije nam do nereda, do organizacija prosvjeda, nismo stranka koja teži ulici i rješenjima na ulici”, rekao je Penava i dodao kako ih na to prisiljavaju okolnosti jer „stvari su poprimile ovakvu razinu ozbiljnosti i događanja i doživljavamo ovakve neugodnosti i sramoćenja s ovim optužnicama, zatvorima, korupcijom, ovakve dramatične podatke o iseljavanju i o činjenici da imamo Vladu koja, ne da nije odlična, ne da nije dobra, ne da nije loša, nego je najgora u Europskoj uniji. Jer, biti zadnji i predzadnji u Europskoj uniji znači da ste debelo najgori i najnesposobniji'', istaknuo je Penava.

Referirajući se na uhićenje vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića, koji godinu dana zajedno s institucijama zavlači javnost, Penava je ustvrdio kako Plenković i dalje govori da se država učinkovito bori protiv korupcije. Podsjetio je da Dekanić nije prvi – „saborski zastupnik, gradonačelnik Otoka Šarić ima nekoliko optužnica koje čame u DORH-u dulje od dvije godine. Sjetite se samo afere Marije Ratkić i milijarde kuna zamračenih u aferi INA i Plinara istočne Slavonije, koja je također, evo slučajnosti, u toj županiji. Nama u Domovinskom pokretu sasvim je jasno o čemu se tu radi i da su ovo momenti od kojih nema bježanja ni okretanja glave. Danas je Dekanić, jučer je bila Žalac, sutra će biti Šarić ili Mažar s aferom Bodat, i uvijek će iskakati netko novi, a u tom vremenu, kako govori Eurostat, pet godina je pet izgubljenih godina'', rekao je Penava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.