Hrvatski radio

Radio Osijek

Penava Plenkoviću: Za Borovo je odgovorna država

18.05.2020.

18:12

Autor: Radio Osijek//TM

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava okupio je novinare i izjavio kako je tvrtka Borovo u državnom vlasništvu te da je za nju odgovorna država, čime je odgovorio na jutrošnju izjavu premijera Andreja Plenkovića da Borovo opstaje zahvaljujući radu Vlade.

"Tvrtka Borovo u državnom je vlasništvu i za njezino stanje isključivo je odgovorna ova Vlada kao i prethodnih trinaest", rekao je Penava. Ističući da odgovara na poruku predsjednika Vlade, rekao je kako "ova Vlada i ova hrvatska država postoje prije svega zahvaljujući angažmanu grada Vukovara i njegovih stradalnika". Poručio je premijeru Plenkoviću da to nikada ne zaboravi "niti on, niti ijedna druga Vlada koja ima doći, a prijetnje tipa 'lezite dolje' za Vukovarce su stvar prošlosti".
Također je rekao kako je poruku premijera Plenkovića shvatio kao prijetnju.
O tome pregovora li s Miroslavom Škorom radi prelaska u njegov Domovinski pokret Penava je rekao: "O tome ću reći više u srijedu na konferenciji za novinare."
Plenković je danas uoči raspuštanja Sabora među ostalim rekao i da Borovo u Vukovaru radi zahvaljujući radu Vlade te kako tu poruku šalje upravo gradonačelniku Vukovara. Premijer je nakon sastanka HDZ-ovog kluba zastupnika, uoči raspuštanja Sabora pred novinarima izjavio: ""Isplaćena su jamstva ranijih Vlada za brodogradnju, Petrokemija danas funkcionira na tržišnim osnovama, osigurali smo da Borovo u gradu Vukovaru, tu šaljem poruku gradonačelniku Vukovara, radi isključivo zahvaljujući angažamanu države i Vlade. I u tim i takvim okolnostima nakon koronakrize želimo novo povjerenje, želimo izaći kao stranka pred hrvatske birače i pokazati naša postignuća, ljudi i program", poručio je Plenković.
A na konferenciji za novinare održanoj poslijepodne Plenković je odbacio tumačenje vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da mu je prijetio kada je jutros rekao da Borovo opstaje zahvaljujući radu Vlade.
"Zaista mi je teško protumačiti da jedna izjava kada nabrajate situacije poput Petrokemije, poput Agrokora, brodogradilišta, Orljave i Borova, možete nešto nazvati prijetnjom. Treba biti zaista vrlo kreativan u smislu slušanja, percepcije i razumijevanja pa da se tako nešto doživi kao prijetnja. Ja ne znam da li je itko drugi to tako doživio, ja niti sam to namjeravao, niti je to mogao bilo tko tko dobro sluša, tako čuti", ustvrdio je Plenković.
Dodao je i da je stav Vlade i njega osobno prema Vukovaru bio uvijek isti, angažiran i spreman da se gradu pomogne. "Takav će biti i u budućnosti, jer, naravno, Vukovar to zaslužuje", rekao je podsjetivši na Vladine aktivnosti vezane uz razvoj toga grada.
Plenković je odbacio i tumačenje da bi Penava mogao biti izbačen iz stranke zbog toga što pregovara o eventualnom ulasku u Domovinski pokret Miroslava Škore.
"Ne znam tko dovodi njegovo mjesto u HDZ-u u pitanje? Ne razgovaram ja sa Škorom o njegovim planovima", rekao je Plenković dodavši da ne vidi razloga da Penava izađe iz stranke niti da ga se izbacuje.
 "Penava je bio jedan od kandidata za mjesto zamjenika predsjednika stranke (na unutarstranačkim izborima). To što je izgubio na tim izborima ne znači da ona sad mora ići negdje drugdje. Pa tko je u krajnjoj liniji otišao iz HDZ-a u ovom mandatu", rekao je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.