Hrvatski radio

Radio Osijek

Penava: "U Hrvatskoj nema sankcija, samo truli politički kompromis"

03.11.2021.

10:47

Autor: Marija Vukasović Petrinović

foto: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

foto: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

Foto: - / -

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na konferenciji za medije najoštrije osudio objavu kolumne novinara N1 televizije, Borisa Dežulovića čiji sadržaj vrijeđa i omalovažava žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu.

Gradonačelnik Penava u uvodu je uputio ispriku svim građanima Banovine i Zagreba koji, pogođeni razornim potresom, doživljaju drugu zimu bez krovova nad glavom.

"Oni zaslužuju svu pozornost našega društva. Pažnju nikako ne zaslužuju teme koje u suštini zabavljaju hrvatsku javnost i koje nemaju ni približno veliko značenje kao što je to krov nad glavom jedne obitelji", rekao je Penava.

"Franjo Tuđman porazio je velikosrpsku politiku u Domovinskom ratu zajedno s hrvatskim narodom, građanima i hrvatskim braniteljima u vremenu od 1991. do 1995. godine, a aktualna Vlada tu velikosrpsku politiku polako vraća u igru", rekao je Penava.

"Notorna je činjenica da je u Hrvatskoj hrvatski narod birao političare iskrivljenih liberalnih vrijednosti gdje je sve dozvoljeno i gdje nitko za ništa ne odgovara. Živimo u vremenu neodgovornosti i pranja ruku. Vrlo često se ovih dana koristi sintagma „bura u čaši vode“, a tako će biti i s ovim aktualnim događajima oko Vukovara. Priča će trajati dva dana i što će se poslije dogoditi, apsolutno ništa", nastavio je Penava te istaknuo da bi poseban fokus stavio na činjenicu kako vlast u Republici Hrvatskoj s jedne strane proglasi Vukovar mjestom posebnog domovinskog pijeteta, a s druge strane okreće glavu i štiti najodgovornije ratne zločince za razaranje Vukovara i smrt tisuća ljudi.

"Dakle, imamo s jedne strane vlast koja proglašava zakon i osjeća poseban pijetet prema Vukovaru, s druge strane u neposrednoj blizini štiti mauzolej četničkom vojvodi. Imamo vlast u Zagrebu koja se „ubija“ od pijeteta prema Vukovaru, a paralelno financira podizanje zvijezde petokrake po neboderima u Hrvatskoj – zvijezde koja je sravnila Vukovar sa zemljom. Imamo vlast gdje medije u Republici Hrvatskoj preuzima Beograd ,na što predsjednik Vlade kaže da je stvar slobodnog tržišnog natjecanja. Imamo pravomoćne presude, a naša vlast kaže „mi nismo ti“. To je otprilike kao da danas pogazite čovjeka na pješačkom prijelazu i sutra kažete „ja nisam taj, ja sam danas drugi čovjek", naveo je vukovarski gradonačelnik Penava.

"Novinar N1 televizije se na jedan grub način obruši na vrijednosti Domovinskog rata, a odgovorni urednici i vlasnici poruče da oni nisu odgovorni. Tko je odgovoran u ovoj državi? Odgovara li itko za išta u Republici Hrvatskoj? Nema sankcija, nema posljedica, samo truli politički kompromis na račun hrvatskih vrijednosti", nastavio je Penava.

U zaključnom dijelu konferencije za medije gradonačelnik Penava poručio je hrvatskome narodu i građanima kako se ne trebaju čuditi na vulgarne i prostačke uvrede Borisa Dežulovića, jer kako navodi – "Boris Dežulović je kolumnist srpskih, Pupovčevih Novosti koje financira Vlada Republike Hrvatske. Ironije li, Vlada je to koja gaji poseban domovinski pijetet prema gradu Vukovaru. Kažu kako je povijest učiteljica života. Nastavite griješiti mišlju, djelom, riječju i propustom i potaknut ćete negativnu i opasnu karakteristiku te povijesti, a to je da se ona voli ponavljati", poruka je gradonačelnika Penave svim građanima Republike Hrvatske.

Inače, Dežulović u kolumni pod nazivom "J*** vas Vukovar" među ostalim je napisao: "Punih je, eto, trideset godina kako ga ne vade iz pozlaćenih usta, trideset nam godina njime mjere domoljublje, da bi nakon trideset godina hipnotičkog domobojaznog mrmorenja Vukovar - kao, uostalom, svaka riječ kad se trideset godina bez prestanka ponavlja - bio do kraja ispražnjen od svakog pojedinačnog značenja, svrhe i smisla, tek konfekcijski grobljanski lampion kao šuplji plastični totem za raspirivanje domovinskog zajedništva i utjerivanje domoljublja u kosti".
Danas je, među ostalima, na taj tekst reagiralo i Ministarstvo hrvatskih branitelja te Dežulovića prozvalo da na "grub i primitivan način" vrijeđa žrtvu koju je taj grad podnio u Domovinskom ratu.

"Uoči 30. obljetnice najtežeg hrvatskog stradanja Boris Dežulović piše tekst kojim pokušava obezvrijediti sve žrtve Vukovara i Domovinskog rata. Ovaj nas je tekst uvjerio da moramo još ustrajnije promicati istinu o Domovinskom ratu, kroz koji su ostvarene stoljetne težnje hrvatskog naroda za svojom državom stvorenom u zajedništvu Hrvata u domovini i svijetu", priopćilo je Ministarstvo.

 

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.