Hrvatski radio

Radio Osijek

Penava: "Vlada je pomogla Osijeku, ali ne i Vukovaru"

23.07.2015.

13:18

Autor: HINA/Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (HDZ) kaže kako su Vukovarci ogorčeni što je ove godine Gradu izostala pomoć i sufinanciranje Vlade u provedbi larvicidnih i adulticidnih mjera suzbijanja komaraca na području Vukovara. Istodobno, po njegovim riječima, Vlada je Gradu Osijeku za te aktivnosti dodijelila 4,5 milijuna kuna.

"Grad Osijek ove je godine za suzbijanje komaraca u vlastitom proračunu osigurao tri milijuna kuna, dok su prvotne procjene potrebnih sredstava iznosile devet milijuna kuna. Međutim, s obzirom da su cijene nekih usluga zaprašivanja i monitoringa smanjene, procijenili smo kako će nam za ovu godinu biti dostatno sedam milijuna kuna koje smo uz pomoć Vlade sada i osigurali", kazao je Hini pročelnik Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Osijeka Romano Kristić. Po njegovim riječima, larvicidne i adulticidne tretmane protiv komaraca gradske vlasti Osijeka započele su provoditi još u svibnju, a do sada je obrađeno 22.997 hektara gradskog područja pri čemu je 12.643 hektara tretirano iz zraka, a preostale površine sa zemlje. U tretmane je utrošeno ukupno oko četiri milijuna kuna, a u Gradu Osijeku procjenjuju kako će preostalih 3,5 milijuna kuna proračunskog novca osiguranog za suzbijanje komaraca biti dostatno kako bi se Osijek ove godine obranio od komaraca.
"Informacije s terena govore da u poplavnom području Drave i Dunava nema visokog vodostaja što je dobro i povoljno. Sa svakim podizanjem vodostaja rađaju se novi naraštaji komaraca tako da nam na ruku idu i vrućine posljednjih dana. Cilj nam je pod nadzor staviti rubni dio Kopačkog rita u kojem su i najveća legla komaraca", rekao je Kristić dodajući kako osječke gradske vlasti već rade na programu suzbijanja komaraca u 2016. godini za što će, kako će kazao, biti potrebno osigurati pomoć Vlade te suradnju jedinica lokalne samouprave i uprave.

Grad Vukovar nalazi se na plavnom području što ga čini potencijalnim leglom za različite vrste komaraca. Suzbijamo ih u skladu s mogućnostima, kazao je Ivan Penava dodajući kako su zamolbu za financijskom pomoći u suzbijanju komaraca Vladi gradske vlasti Vukovara uputile još u svibnju, ali očito bez uspjeha.  "Od Vlade nismo dobili niti odbijenicu - dok je istodobno Osijeku odobreno 4,5 milijuna kuna. Mislim da to govori o lošem odnosu prema Gradu Vukovaru. Govori o lošoj namjeri jer očito je da ovoj Vladi netko ili nešto smeta u Vukovaru", poručio je gradonačelnik Penava podsjetivši kako je prošle godine Vlada za suzbijanje komaraca u Vukovaru izdvojila dva milijuna kuna,"te je ove godine mogla barem 1,5 milijun kuna". Napomenuo je i kako je u gradskom proračunu za tu namjenu osigurano 1,6 milijuna kuna. Do sada je obavljeno nekoliko tretmana zaprašivanja, a novac još uvijek nismo u cijelosti potrošili, kazao je Penava. Po njegovim riječima, izostanak pomoći u suzbijanju komaraca nije i jedini primjer lošeg odnosa Vlade prema Vukovaru. Tako je proljetos iz Ministarstva obrane Vukovaru stigla i odbijenica na traženje da Oružane snage RH i ove godine sudjeluju u raščišćavanju ruševina na području grada Vukovara, u kojemu na taj posao čeka 50-ak zgrada. 
"Izvijestili su nas kako nisu u mogućnosti izdvojiti kapacitete za tu namjenu što ja odbijam prihvatiti. Misle li oni da je ovaj grad i njegovi stanovnici sam kriv što ima toliko ruševina u gradu? Ako se Republika Hrvatska nije bila u stanju namiriti od onih koji su to počinili, mislim da je najmanje korektno da to plaćaju oni koji su najviše stradali", kazao je Ivan Penava . Istaknuo je kako se na području grada Vukovara još nalazi oko 200 ratom oštećenih objekata koji ugrožavaju sigurnost građana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.