Hrvatski radio

Radio Osijek

Pestrid dobio 90 dana zabrane rada

28.06.2016.

14:17

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječanima prijeti ozbiljan problem - u jeku najezde komaraca ostaju bez zaštite. Tvrtka Pestrid iz Bilja, koja provodi tretmane uništavanja komaraca na području Osijeka i još nekoliko općina, dobila je zabranu rada na 90 dana.

Rješenje je još 17. lipnja ove godine izdalo Ministarstvo zdravlja, jer su inspekcijskim nadzorom u skladištu tvrtke pronađene dvije bačve od 200 litara biocidnog proizvoda Ti-Bi-24 iz Srbije, koji ne ispunjava propise Europske unije, a preparat je, piše današnji Glas Slavonije, u Pestridu zatečen bez deklaracije na hrvatskom jeziku.
"Uporaba tog sredstva za uništavanje odraslih komaraca nije dopuštena od 1. listopada 2014. godine, a inspekcija je utvrdila kako je ono korišteno u adulticidnim tretmanima komaraca 13. i 15. lipnja ove godine", stoji u obrazloženju Rješenja.
Pestrid je poslove uništavanja komaraca dobio u postupku javne nabave, u projektu koji su Grad i Odjel za biologiju osječkog Sveučilišta nazvali "Osijek - grad bez komaraca". 
"Ta nas je vijest iznenadila i šokirala. Jučer smo dobili dopis Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, kojemu je dostavljeno Rješenje, kao i Pestridu. Danas smo tražili očitovanje Ministarstva i izvođača. Moramo vidjeti o čemu je točno riječ. Ako je zabrana stupila na snagu, to praktično znači da nemamo izvođača radova za adulticidne tretmane komaraca. U ugovoru postoji mogućnost angažiranja treće strane, u slučaju nemogućnosti izvršenja usluga, ali pitanje je na koje vrijeme i u kojoj vrijednosti. Taj dio moramo pravno provjeriti. Sezona je zapravo bliže početku nego samoj sredini - jer znamo da komaraca imamo i do kraja rujna - a postupak javne nabave, s obzirom na vrijednost tih poslova, traje puno duže", kaže Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Osijeka.
Za ovogodišnje suzbijanje komaraca Grad Osijek je u proračunu izdvojio 4,5 milijuna kuna, a formiran je i Stožer za obranu od najezde komaraca za područje Grada, koji će se, valja vjerovati, ubrzo sastati kako bi riješio nastalu situaciju. Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo, brojnost odraslih komaraca izuzetno je velika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.