Hrvatski radio

Radio Osijek

Pet minuta gromoglasne tišine za slobodu medija

03.05.2015.

10:36

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan slobode medija – Obilježava se od 1993. godine kada ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda želeći podsjetiti vlade država članica da im je dužnost poštovati i podržavati pravo na slobodu izražavanja. Radio Osijek se od 11,55 do 12 sati pridružuje zajedničkoj akciji Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva – Pet minuta gromoglasne tišine.

Ovom tradicionalnom simboličnom akcijom upozoravamo naše slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija, čime se izravno ugrožava sloboda medija i pravo javnosti na kvalitetno informiranje.
"U Hrvatskoj kao da je na djelu retrogradni proces ušutkivanja novinara, a time i gušenja slobode govora. Sve je veći pritisak na novinare. Reporteri bez granica smjestili su nas lani na 58., Freedom House na 80. mjesto.
Kada bi se konačno iskorijenio prikriveni radni odnos koji je u naše medije ušao pod maskom lažnog slobodnog novinarstva, kada bismo konačno dobili stvarne, a ne samo formalne vlasnike mnogih privatnih medija, kada bi se zaustavilo često i nezakonito izvlačenje novca iz medija te kada bi se nedorečeno medijsko zakonodavstvo pretvorilo u zakone koji neće sužavati novinarske slobode – tada bi položaj novinara i sloboda medija u Republici Hrvatskoj bili znatno bolji. Jer, ako je sve utuživo, onda se ni o čemu važnom, osjetljivom ili "škakljivom" ne može izvještavati. Ekonomske teškoće jesu velike, ali to ne može biti opravdanje za zanemarivanje novinarstva i njegova doprinosa demokraciji. Bez istinski slobodnih novinara nema ni slobodnih medija, a bez slobodnih medija nema ni djelotvorne borbe protiv korupcije na svim razinama. Neformalni i nesigurni oblici rada među novinarima, posebno među mladima, u tome nam neće pomoći.
Pomozimo novinarima da časno obavljaju svoju funkciju", stoji u proglasu koji su u povodu Svjetskog dana slobode medija potpisali predsjednik SNH Anton Filić i predsjednik HND-a Saša Leković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.