Hrvatski radio

Radio Osijek

Pet osoba je preminulo, 340 novozaraženih u slavonskim županijama

09.11.2020.

08:57

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Radio Osijek/Robert Zdunić

Foto: HRT/Radio Osijek/Robert Zdunić

Foto: - / -

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je 125 novozaraženih, jedna je osoba preminula. Dvije su osobe preminule u Osijeku, a dvije u Slavonskom Brodu. U Osječko-baranjskoj županiji 98 je novih slučajeva zaraze, u Brodsko-posavskoj 86, Virovitičko-podravskoj županiji 17, a u Požeško-slavonskoj 14.

U posljednja 24 sata u laboratoriju za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek za područje Osječko-baranjske županije testirano je 297 uzoraka od kojih je 98 bilo pozitivno na koronavirus. U Respiracijskom centru KBC-a Osijek jučer su preminule dvije muške osobe iz Osijeka, rođene 1946. godine, odnosno 1956. godine. Uz COVID-19 preminuli su imali druga teška oboljenja, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite.
Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka (41), Belišća (8), Đakova (7), Donjeg Miholjca (4), Našica (4), Valpova (3) i Belog Manastira (1). Sedam novopozitivnih osoba su iz Darde, po četiri s područja općina Čepin i Koška, po dvije s područja općina Bizovac, Erdut i Trnava, a po jedna osoba je s područja općina Bilje, Draž, Drenje, Đurđenovac, Kneževi Vinogradi, Marijanci, Petrijevci, Satnica Đakovačka i Magadenovac.
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo OBŽ od početka epidemije u ožujku do sada na području Osječko-baranjske županije pozitivan nalaz na koronavirus utvrđen je za 4.539 osoba, a do sada se oporavila 3.071 osoba.
Na liječenju u KBC-u Osijek trenutno se nalaze 134 pacijenta oboljelih od COVID-19 od kojih su 29 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 28 oboljelih od COVID-a. Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji ukupno 4.885 kontakata pozitivnih osoba.
Tijekom vikenda službenici Ravnateljstva civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata proveli su 87 nadzora, uglavnom noćnih klubova i ugostiteljskih objekata. Pri tomu su zatekli tek nekoliko nepravilnosti koje su odmah otklonjene. Primjetno je kako je primjena epidemioloških mjera sve kvalitetnija te da se smanjuje broj osoba na javnim okupljanjima i u objektima. Na danas održanoj sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije upozoreno je na problem koji se posljednjih dana povećava te ugrožava rad hitnih službi, osobito Zavoda za hitnu medicinu OBŽ. Naime, samo u posljednja 24 sata na dežurni telefonski broj hitne pomoći u Osijeku javilo se 320 građana, a većina poziva odnosila se na pitanja u vezi COVID-19. Na taj način ugrožen je normalan rad ove hitne službe jer zbog zagušenosti linija postoji opasnost da vezu ne dobiju građani koji su u kritičnoj situaciji i po drugim bolestima i izvanrednim situacijama. Stožer CZ OBŽ stoga moli građane da za pitanja o COVID-u koriste broj 113 koji je aktivan upravo za pitanja koronavirusa, a u tijeku su pripreme za otvaranje još jednog centra u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ koji će odgovarati na takve upite.
Odlukom župana Ivana Anušića novim načelnikom Stožera CZ OBŽ imenovan je Ivan Hampovčan, tajnik Osječko-baranjske županije. Petar Lagator, dosadašnji načelnik Stožera CZ je kovid pozitivan uz blage simptome i nalazi se u izolaciji kod kuće.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata jedna je osoba preminula, a evidentirano je 125 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Najviše zaraženih je iz Vukovara (30), 22 su iz Vinkovaca, 9 iz Županje, 7 iz Ivankova, 6 iz Borova, 5 iz Iloka, po 4 osobe iz Bošnjaka i Jarmine, po 3 iz Antina, Bogdanovaca i Novih Mikanovaca, po 2 iz Ilače, Lovasa, Negoslavaca, Nuštra, Ostrova, Otoka, Starih Mikanovaca, Tordinaca, Tovarnika i Trpinje te po jedna osoba iz Berka, Bršadina, Cerne, Drenovaca, Gunje, Novih Jankovaca, Posavskih Podgajaca, Slakovaca i Vođinaca). Na bolničkom su liječenju zbog covid-19 bolesti 54 osobe, dok se 476 zaraženih nalazi u kućnoj izolaciji. Među njima su 72 djelatnika iz sustava zdravstva (18 liječnika, 33 medicinske sestre/tehničara, 10 drugih zdravstvenih radnika i 11 nezdravstvenih radnika). Od početka epidemije ukupan broj zaraženih je 2713, od kojih se 2145 osoba oporavilo, a 38 preminulo.
U samoizolaciji na području županije je 745 osoba – iz sustava zdravstva 41 (9 liječnika, 18 medicinskih sestara/tehničara, 9 drugih zdravstvenih radnika i 5 nezdravstvenih radnika).

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 86 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Najviše ih je u Slavonskom Brodu (45), zatim iz Nove Gradiške osam je novozaraženih, dok ostali dolaze iz dvadesetak naselja županije, a je pozitivna osoba je s prebivalištem u drugoj županiji. U slavonskobrodskoj bolnici preminule su dvije osobe (jedna muška osoba 1931. godište i jedna ženska osoba 1933. godište), izvijestio je Stožer civilne zaštite te županije.
Od početka epidemije koronavirusom su se s područja Brodsko-posavske županije zarazile 2.283 osobe. U posljednja 24 sata oporavilo ih se 76 tako da broj aktivnih slučajeva sada iznosi 657 (10 više nego prethodni dan). Preminulo je 20 ljudi.
Na bolničkom se liječenju nalazi 61 osoba (1 osoba više nego prethodni dan), šest ih je na respiratoru (1 osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 1.344 osobe (246 osoba manje nego prethodni dan).

Od početka epidemije korona virusa područje Virovitičko-podravske županije bilježi 912 zaraženih virusom SARS-CoV-2. Zbroj je to uz 17 novoinficiranih, izvijestio u nedjelju navečer Stožer civilne zaštite te županije. Novozaraženi su iz Virovitice (5), Slatine (5), Sopja (4), Špišić Bukovice (2) i Čađavice (1). Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica je 18 COVID-19 pozitivnih pacijenata, sedamnaest ih je s područja Virovitičko-podravske županije, a jedna osoba je iz Daruvara. U KBC-u Osijek četiri su pacijenta s područja VPŽ – svi se nalaze u Respiracijskom centru na respiratoru.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije javlja da su stigli pozitivni nalazi za 14 osoba testiranih u petak, 6. studenog. U toj županiji sada je aktivno 205 slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom je liječenju 19 osoba, dok se 186 zaraženih nalazi u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji su 672 osobe.

načelnik vukovarskog Stožera CZ Marijan Pavliček

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.