Hrvatski radio

Radio Osijek

Peta godišnja skupština Udruge OPG-ova Hrvatske "Život"

03.03.2019.

11:40

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/MIrta Milas

Foto: HRT/MIrta Milas

Foto: - / -

Za godinu dana izgubili smo preko 20 milijuna litara mlijeka, brojke u stočarstvu i dalje padaju i nemamo razloga za zadovoljstvo, upozorio je predsjednik, profesor Vladimir Margeta .

"Nakon pet godina mislim da smo se pozicionirali kao vodeća poljoprivredna udruga u Hrvatskoj, što se tiče zaštite interesa poljoprivrednih gospodarstava. Problem koji muči sve poljoprivrednike trenutačno je stanje u agraru, smjerovi u kojem ide i programi koji nisu na tragu onoga, što mi ispred udruge "Život", smatramo da bi trebali biti. Ti bi programi trebali niti temelj razvoja poljoprivredne proizvodnje, što danas nije slučaj. Nemamo  strategiju, a doneseni zakoni ne polučuju uspjehe. Što se tiče Zakona o poljoprivrednom zemljištu, zadovoljni smo što je "vraćen" lokalnoj samoupravi te što prednost imaju stočari, no još uvijek ne znamo tko je danas stočar u Hrvatskoj. Uvijek su najviše koristi imali oni koji su uvozili tovni materijal, bilo da se radi o junadi, teladi ili prascima za tov, a onaj pravi stočar koji uzgaja životinje i kroz nekoliko generacija proizvodi rasplodni podmladak, nije pravedno valoriziran. Zadovoljni smo što je Zakon o OPG-u donesen i donekle štiti OPG, no nije riješio većinu problema s kojima se OPG susreće. Nismo zadovoljni ni Zakonom o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Komora je trebala profunkcionirati, no mi još uvijek ne znamo ni koji su to obvezni članovi. I Zakon o uzgoju domaćih životinja je manjkav, jer se prerano otišlo u dodjelu provedbe uzgojnih programa uzgojnim udrugama, a nismo izgradili infrastrukturu za uzgojno selekcijski rad", rekao je predsjednik Vladimir Margeta.  "Mjera IV rasporedila se na mjeru za velike i male poljoprivrednike, gdje je 1/3 potpora dodijeljena velikima. Pogoduje se velikim proizvođačima koji dobivaju čak 40 posto potpora, dok se 60 posto raspodjeljuje na 100 000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava", navodi tajnik udruge Jurica Jašinski. Dodaje i sljedeće: "Sto je općina zasada potpisalo program raspolaganja državnom zemljom, no problemi se pojavljuju svakodnevno zbog suglasnosti koje na raspolaganje moraju dati Hrvatske šume  i vode. Čini mi se da ponovno možemo reći kako imamo "ništkoristi resorno ministarstvo i ministra".

Zvonko Dravinac kaže da državno zemljište u cijelosti treba prodati lokalnom stanovništvu, inače će nam se dogoditi krah u poljoprivredi. "Zemlje ima dovoljno za sve Hrvate, ali je treba pravično raspodijeliti. Kritizirao je Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori koji, kako je istaknuo, nije dobar. "U njemu trgovačka društva imaju automatski 20 posto prava na članstvo u Skupštini komore, što nije pošteno. Zakon treba mijenjati, a mišljenja sam da ministar samo želi obezglaviti komoru koja bi trebala zamijeniti više od tisuću poljoprivrednih udruga te ugasiti seljačke pokrete". 

OPG je nukleus poljoprivrede i tako treba ostati, smatra Zdenko Močnik, stočar iz Duge Rese.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.